Дуалним образовањем лакше до знања и посла

На многим такмичењима на којима средњошколци одмеравају вештине и примењивост знања, Аустрија је на врху не само у конкуренцији европских земаља, већ и шире. За такав успех најзаслужније је дуално образовање које у тој земљи има дугу традицију и захваљујући којем се лакше долази до посла. У Аустрији, систем дуалног образовања обухвата 120.000 ученика и око 40.000 компанија, а интересовање је из године у годину све веће.

Све почиње у Центру за професионалну оријентацију где се ученици упознају са могућностима даљег школовања. У понуди је, између осталог, и више од 200 заната. РТС затиче и девојчицу из Србије.

Јована Предић каже да се определила за помоћника зубара.

"То је супер посао, мени се баш свиђа јер могу да радим, идем у школу и примам нормалну плату", каже Предићева.

Сваке године око 35 одсто аустријских тинејџера одлучује се да учење кроз рад, односно 80 процената њиховог школовања чини пракса у компанији, у којој добијају и новчану накнаду.

"Желим да постанем машиновиђа. Добро је што зарађујем али пре свега ми је важно што ме припрема да што брзе дођем до посла мојих снова", каже ученик Тими Нагел.

Велике су могућности дуалног образовања - чак 70 одсто власника фирми у Бечу потекло је из oваквог начина школовања.

Директор "Електромашинске школе" Андеас Кранзелмајер каже да многи настављају школовање, иду на факултете, веома су успешни, живе и раде и у иностранству.

"Један од њих има сјајну каријеру, стручњак је за светлосну технику у Њујорку", каже Кранзелмајер.

Компанија "Гебрудер Ваис" је деценијама партнер школама у дуалном образовању.

"Ученици се у оквиру праксе обучавају за послове логистике, транспорта, и администрацију. Раде и земљани и ваздушни транспорт. Важно нам је да их добро обучимо јер ћемо после школовања имати спремног радника", каже Моника Мандл из компаније "Гебрудер Ваис".

Управо ту спремност ових дана показује и шпедитер Петер Рајх. У септембру је почео да ради у тој компанији.

Рајх каже да је у школи све научио, а у компанији је све применио и научио посао. Додаје да није било стреса и непознаница, да му је ментор све објаснио, само је једноставно наставио да ради.

Суштина дуалног образовања је смањење незапослености. У том ланцу - сви су на добитку - и појединици и друштво.

"Економији су потребни квалитетни и добро мотивисани радници. Тиме што школујемо добру радну снагу - људима дајемо шансу за бољи живот и већа примања. Дуални систем је идеална комбинација школовања и праксе и користи се већ свуда у Европи", каже председник Привредне коморе Аустрије Кристоф Лајтл.

У центру града се налази и својеврсни симобол дуалног образовања. Вишевековни обичај је био да шегрти, после заната, дођу на то место и закују ексер у знак да су испекли занат.

На престижном такмичењу у Бразилу прошле године - у конкуренцији 80 земаља из целог света Аустрија је била најбоља у односу на све остале европске земље. Испред ње је било само пет азијских земаља. Због тога је такво искуство у дуалном образовању за Србију драгоцено, а прва таква сарадња остварује се у Трговачкој школи у Београду.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
10° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи