Верски туризам шанса за Србију

Верски туризам последњих година постаје један од водећих облика туризма у свету, а такозвана поклоничка путовања изузетна шанса за Југоисточну Европу и Србију. Међутим, у нашој земљи то је још увек неуређена област, па су цркве и манастири препуштени сами себи, а од посете туриста немају никакве финансијске користи.

Најмлађи међу манастирима СПЦ познат по лепој духовној причи ктиторке Персиде Миленковић сазидан је пре 80 година на само корак од центра Београда. Ипак, сестре Манастира Ваведење Пресвете Богородице на Сењаку не хвале се посетама и туристичким обиласцима.

"Нажалост многи грађани не занају за постојање нашег манастира, верници долазе наравно али су организоване посете врло врло ретке, понекад се појави неко од посетилаца или туриста из других земаља али и то је врло ретко", наводи монахиња Теодора, настојатељица манастира Ваведење Пресвете Богородице.

Туристичка организација Србије организује излете за иностране тур оператере и медије, како би богаство различитости наших дестинација на најбољи начин представили страним гостима. Преко 50 одсто туриста који дођу у Србију гости су престонице и у оквиру обиласка знаменитости града обавезно обиђу и Храм Светог Саве.

"Оно што је у свакој тури обавезно јесте да се нађе бар неки од религијских објеката углавном манастира који су под заштитом Унеска говоримо о Сопоћанима, Старом Расу и Студеници али за њима не заостају ни други религијски објекти који су део нашег културно историјског наслеђа као што је Алтун алем Џамија која се налази у Новом Пазару и синагоги најлепшој и највећој у овом делу Европе а налази се у Суботици", објашњава Сандра Влатковић из Туристичке организације Србије.

Да доведу стране туристе труде се и у СПЦ у оквиру које ради поклоничка агенција Доброчинство. Имају знатан али недовољан број туриста из иностранства.

"Оно по чему је Србија најпрепознатљивија на туристичкој карти европе а то су манастири и фреске давно је казано да је Србија земља манастира и фресака и то је једна од највећих вредности Србије и то треба понудити свету и акценат треба стављати на то, наводи Драган Вукић из агенције Доброчинство.

Верски туризам је област која у нашој земљи није довољно развијена, па цркве и манастири махом самостално организују поклоничка путовања за своје вернике као и пријем страних гостију.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 11. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи