"Индустрија 4.0" нова шанса

Дигитализација и роботизација доносе убрзање производње. Процењује се да ће Европска унија до 2030. у такозвану "индустрију 4.0" инвестирати 350 милијарди евра. У Србији се и даље углавном ради на традиционалан начин. Оваква, савремена врста пословања, захтева знање и улагање. Основни ресурс су људи који поседују дигиталне вештине. Упућени кажу да код нас постоје квалитетни стручњаци и да Србија у нову технолошку трку мора одмах да крене.

"Индустрија 4.0" доноси уштеду енергије, времена и ресурса. Дигитални концепт пословања највише интересује домаћу ауто индустрију и произвођаче машинских подсклопова.

"Процеси су трајали прилично дуго, оквирно 5 година до пласмана новог производа на тржиште. Сада се захтева да се ти процеси изразито скрате и у неким индустријама то иде чак и до две године", наводи Марко Николић, Сименс Србија.

Прошле године извоз софтвера из Србије вредео је 588 милиона евра а план је да до 2020. премаши милијарду. Индустрија 4.0 је нова шанса.

"Немате машину која ради у празном ходу, немате радника који седи и чека и немате дисконтинуитет у сировинама, полупроизводима и производима. Ви са једним дигиталним системом производње имате потпуну слику и перспективу од самог процеса, од сировина до оног шта се дешава на тржишту, какви су показатељи", истиче Сава Савић, помоћник министра трговине, туризма и телекомуникација.

Мале земље би знањем требало да одреде своју будућност, кажу стручњаци.

"Ми би требало да изградимо одговарајуће политике за образовање инжињера, с друге стране за научно технолошки развој који треба да се усмери ка реалним потребама индустрије, а не да се наука бави сама собом", наводи Проф. др Петар Петровић, Машински факултет у Београду.

Будућност је неминовност. Она дође, хтели ми то или не.

"Ми ћемо најпре , као и друге земље морати да средимо део око високих технологија. Запослени ће морати да имају неупоредиво већа знања да би то могли да прате а како ћемо у свему томе да се снађемо зависиће од тога да ли ћемо на време да кренемо", истиче Небојша Атанасковић, Унија послодаваца Србије.

Нове генерације робота компанијама које сада користе сличне технологије подићи ће продуктивност најмање за тридесет одсто. Шанса Србије је у развоју апликативних софтвера за сервисне роботе, сматрају стручњаци.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи