Колико знамо о Николи Тесли?

Низом манифестација обележава се Дан науке широм Србије. На рођендан Николе Тесле, на платоу испред Храма Светог Саве биће откривен споменик научнику, на Калемегдану изложен Теслин трансформатор од 12 милиона волти, а посетиоце очекује и укључење из Теслиног научног центра у Њујорку. Ко је нама Тесла и како да странци америчког научника прихвате и као Србина?

Проналазач обртног магнетног поља, индукционог мотора, наизменичне струје. По њему је јединица међународног система добила назив "тесла".

Светском научнику одужили смо се булеварима, београдски аеродром носи његово име, термоелектрана, школе. Његов музеј годишње посети око 70.000 људи, више од половине су странци. Колико ми знамо о Тесли?

"Врло мало знамо о Тесли. Ту недостаје нешто друго, једна државна иницијатива, како да се те вредности које Тесла одсликава, и других научника, како оне нису нашле више места у школи", каже директор музеја "Никола Тесла" Бранимир Јовановић.

Његов проналазачки рад почиње у Будимпешти, траје деценијама и завршава у Америци. Мало ко зна све о том путу. Али то нас не спречава да се њиме поносимо.

"Ми од Тесле и од онога што је оставио треба да научимо како да ми сами учимо, како да иновирамо наше друштво, привреду и да онда заправо живимо боље", истиче Слободан Бубњевић из Центра за промоцију науке.

Ипак о свему томе знамо и говоримо мање него о пореклу, породици, националности.

"Велика тема Никола Тесла остаје тако пласирана у јавности да се бави тим стварима као што је његова улога у хрватској или српској историји, а да заправо заборавимо на оно што је његов развојни пут и што су његови доприноси", додаје Бубњевић.

Сензацију и контроверзе увек изнова изазове и прича о премештању урне из Музеја у Храм Светог Саве, иако у Музеју кажу званичне иницијативе нема. А баш таква спорења у јавности, не смеју да стоје уз Теслино име. Да би он увек и свуда био препознат као научник српског порекла, мораћемо да се потрудимо.

"Да урадимо неке симболичке акције, да покажемо да смо ми релевантни да можемо да причамо о њему. Теслина суштинска визија је бесплатна енергија, ми не можемо да дамо бесплатну енергију, али можемо бесплатан интернет, бесплатно упознавање са нашом земљом и пријатан пут, то можемо", истиче маркетинг стручњак Миљан Премовић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи