Унук Николе Тесле: Био је необичан човек

Вилијам Тербо, унук рођене сестре Николе Тесле, присећа се сусрета са славним научником у хотелу "Њујоркер". Није се много радовао сусретима са мојом мајком, јер је знао да ће уследити неугодна питања о новцу и да ли је позвао мог оца да учествује у експериментима, прича Тербо истичући да је Тесла био необична врста људи.

У част годишњице рођења свог славног претка, у Београд је допутовао Вилијам Тербо, Теслин рођак, унук Николине рођене сестре Ангелине.

"Много пута сам долазио у Београд, Србију и бившу Југославију. Први пут сам боравио као почасни гост приликом обележавања годишњице Пупиновог рођења, јер је мој отац био Пупинов пријатељ. Када сам овде, увек обиђем Теслин музеј, јер је у њему моје наслеђе. Мој отац је најближи Теслин рођак. Како је 1943, када је Тесла преминуо, био рат, мој отац се договорио са Савом Косановићем, такође Теслиним рођаком, високим државним функционером, да пренесе Теслине ствари у Србију", каже Вилијам.

Као десетогодишњак на путовањима са мајком, сретао се са Теслом у хотелу "Њујоркер".

"Често је тражио финансијску помоћ од мог оца за експерименте. Није се много радовао сусретима са мојом мајком, јер је знао да ће уследити неугодна питања о новцу и да ли је позвао мог оца да учествује у експериментима. Био је веома стар и веома висок. Необична врста људи", прича Вилијам.

Вилијамове активности у последњих 40 година комбинација су привилегије, части и дужности:

"Када се нађем на Источној обали, срећем много људи који знају о Тесли. Ако се баве техником, упознати су са његовим техничким достигнућима. Доста људи из Србије и источне Европе зна много о Теслином пореклу, националности. И једни и други чине Теслино име живим."

Вилијам има личну архиву са око 10.000 предмета о Тесли, а и сам је у више од 250 интервјуа и на бројним симпозијумима и научним скуповима говорио о славном претку.

Многе установе науке, културе и образовања овог месеца обележавају 160. годину рођења Николе Тесле. Сутра, на дан када се научник родио, председник Томислав Николић откриће споменик Тесли у Карађорђевом парку, а на Калемегдану ће бити представљена реплика Теслиног трансформатора. Међу званицама биће и најближи Теслин потомак.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи