Почиње други уписни круг за средње школе

Мали матуранти данас и сутра уписују жељене средње школе. За нераспоређене, предајом нове листе жеља, данас почиње други уписни круг, за који је остало 9.270 места, од чега је више од половине у четворогодишњим школама.

У првом уписном кругу распоређено је укупно 66.579 ученика, од тога 54.987 у четворогодишње школе, саопштило је Министарство просвете.

У четворогодишње образовне профиле у средњим стручним школама распоређено је 38.346 ученика, док је 16.641 ученика распоређено у гимназије.

Број ученика који је, у првом уписном кругу, распоређен у трогодишње образовне профиле у средњим стручним школама је 9.860, што је за 1.843 ученика више у односу на прошлу годину, наводи се у саопштењу.

У овом, првом кругу, уписују се кандидати који су реално проценили свој успех у основној школи. Школa коју уписују већини је прва жеља, а неки чувају и породичну традицију.

"Ту су ми ишле бака, и друга бака, и мама и сестра, мислим да је ово веома јака школа, бодове сам имао 95,25 и то је то", кажe ученик који уписује Пету београдску гимназију.

Некима боље иду природне науке, па им је природни смер и прва жеља.

Праг знања виши је у односу на претходну годину.

"Праг знања је скочио у односу на претходну годину за један бод, тако да је 90 кома нешто на природном смеру и 89.70 на друштвеном смеру, што значи да су скоро све одлични ђаци", рекао је Савић Минић, директор Пете београдске гимназије.

У Расинском округу попуњена су места у економској и медицинској школи и крушевачкој гимназији.

"Добро сам урадио пријемни, одувек сам желео да упишем гимназију зато што после гимназије могу све", каже ученик Крушевачке гимназије. Ђаци сматрају да ће им та школа пружити довољно знања за даље школовање.

"Ове године укупно има 10 одељења - 150 ученика друштвенојезичког смера и 120 природно-математичког смера и 24 ученика филолошког одељења", истиче Биљана Дачић, директорка Крушевачке гимназије.

За други уписни круг, за све оне ученике који нису распоређени у првом уписном кругу, остало је укупно 9. 270 слободних места, од тога у четворогодишњим школама 5.744, а у трогодишњим 3.526 слободних места. Након објављивања распореда за упис ученика у средњу школу, њих 1.732 је остало нераспоређено, од тога 517 у Београду.

На сајту Министартсва просвете www.upis.mpn.gov.rs објављена су преостала слободна места. Предаја листа жеља је данас, а распоред и упис ученика у другом уписном кругу је 8. јула.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи