Регионална канцеларија - шанса за зближавање младих

На Самиту у Паризу потписан је споразум о формирању Регионалне канцеларије за младе. Њено оснивање иницирао је на Самиту у Бечу премијер Србије Александар Вучић, идеју је прихватио албански премијер Еди Рама, па су заједно упутили предлог. Канцеларија треба да повеже младе из суседства и избрише предрасуде. Очекивања су велика.

Берлин, Беч, Париз - тај пут прешла је идеја о Регионалној канцеларији за младе. Потекла је из Београда, најпре је прихваћена у Тирани, а окупља и младе из Приштине, Скопља и Подгорице.

"Србија је највећи финансијски контрибутор - са 58 одсто новца који ми дајемо, пристали смо да седиште буде у Тирани", рекао је премијер Србије Александар Вучић.

У албанској, српској и црногорској престоници млади су заједно ишчекивали параф да лакше прескоче баријере веће од географске удаљености.

Предрасуде су и даље прва препрека, али брише их размена младих, објашњава Алдин из Босне и Херцеговине.

"Поредити осећај кад изађем у Барселону и Мадрид, и кад изађем овде и упознам нове људе... После свих тих прича у медијима које се често негативно пласирају... Упознаш људе који имају исте интересе као ти, и исти су, 90 посто у ствари. Онда је било феноменално и сад се радо враћам. Често то препричавам пријатељима који не могу да поверују да је тако", рекао је Аладин.

Младе из региона повезиваће пројекти у образовању, култури, спорту за које могу да конкуришу невладине организације, али и институције.

"Оно што ми желимо да урадимо је да се обратимо младим људима који ће имати корист од те Канцеларије. Јесте то јако важан политички догађај, али да не дођемо у ситуацију да Канцеларија буде формирана а да млади који треба да је користе не знају да она постоји", каже Јована Прусина из Иницијативе младих за људска права.

За разлику од званичног Загреба представници хрватског цивилног сектора виде у Канцеларији интерес за младе.

"То упознавање људи делује лепо, као - Јој, идем у Београд за викенд; али мислим да је много више до тога. У неким тренуцима, кад бих то рекла некоме из обитељи, иако они нису националисти, кажу: 'Јој, је л' баш мора, како ће то проћи', али сада је већ други, трећи пут, кажу - нема проблема", говори Петра Јаковина из хрватског ЦЕДИМ-а.

Осам милиона младих Француза и Немаца прошло је кроз сличан програм после Другог светског рата. Историју су боље разумели разговарајући него учећи из књига.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи