Како унапредити услове у затворима

Прекогранична регионална сарадња понекад уме да буде необична, на први поглед. У Тирани је прошле недеље одржана конференција "Превенција тортуре на Балкану", са циљем да се услови у казнено-поправним установама у Србији, Црној Гори и Албанији унапреде, односно ускладе са Европским.

Бившег осуђеника Момчила Николића ретко ћете видети без осмеха. Не скида га ни док, гледајући на доле, објашњава како је остао без обе ноге. Од жуља до гангрене довела га је, тврди, неадекватна затворска нега. Код лекара је стигао прекасно.

"Попричао је са мном два минута и рекао: Ово мора изнад колена. Ја питам - кад а он каже - истог момента", сећа се Момчило Николић.

Ово није једина, нажалост ни најстрашнија затворска прича. За овим столом постављало се само једно питање - Како то спречити?

"Унапређење знања, стални процес едукација свих лица која су на било који начин укључени у заштиту лица лишених слободе, а са друге стране надзор од стране органа управе које су за то задужене у оквиру надалежности које имају", каже министар правде Црне Горе Зоран Пажин.

"У елиминисању тортуре и злостављања веома је важна сарадња цивилног сектора и државне администрације, као и што боља регионална сарадња", каже албански министар правде Јли Мањани.

Конференција у Тирани долази после трогодишњег мониторинга затворских установа у Србији, Црној Гори и Албанији. Невладине организације у све три земље обилазиле су затворе, бележиле случајеве тортуре, кршење њихових људских права, па чак и обучавали запослене. Епилог, којим су овде сви задовољни је да је у претходне три године учињен велики помак.

"Добро је и разбити тај зид ћутања о случајевима и о пропустима унутар сваке од институција и наравно да постоје, услови јесу катастрофални у одређеним ситуацијама не само за затворенике већ и за оне који раде у овим установама и на то све треба указати", каже Милан Антонијевић из Комитета правника за људска права.

Зид ћутања уједињене су пробиле Иницијативе младих из три земље.

"Ми постајемо нека врста институција којој они стално могу да се обрате и на коју могу да рачунају при сваком прекршају који се евентуално деси", истиче Марко Милосављевић из Иницијативе младих за људска права.

Наметнуо се и закључак да ће регион на бржу примену закона натерати и заједнички циљ - Европска унија.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи