Кључеве од станова добили после 10 година – уз суд и стечајне управнике

Куповина стана у изградњи увек је јефтинији, али и ризичнији начин да се дође до некретнине. Много је случајева да се станови продају по неколико пута, инвеститор прогласи банкрот, евентуално проведе неколико месеци у затвору, а купци остану у минусу. Да то не мора да буде правило, потврђује прича о стечају "Делта легала" и "Станкома" и првих 40 купаца који су, коначно, добили кључеве.

У Филмском граду на Кошутњаку готово филмска прича – још 2004. године "Делта легал" и "Станком" почели су да зидају неколико зграда; продали су 340 станова у изградњи, неке и два пута. Три године касније газде су се посвађале око зараде, градња је стала, фирме банкротирале, а купци остали и без пара и без стана.

Ипак, уз помоћ стечајних управника и судова нађено је решење.

"Компромис је направљен тако што су купци 'Делта легала' прихватили да своја потраживања уступе извођачима и доплате до купопродајне цене некретнине. Извођачи су прихватили да са тим моделом и са малим бројем будућих некретнина које су добили од 'Станкома' наставе градњу примарно из својих средстава", објашњава стечајна управница "Станкома" Андријана Живановић.

После више од деценије, првих 40 купаца добило је кључеве.

"Добила сам наследство од оца 55.000 евра и 23.000 од продаје акција и све сам дала за стан а и судске трошкове. Ја сам свој сан завршила кад сам добила овај стан – и притисак сам добила, али сад ћу га смањити", каже Иванка Дрињаковић, један од купаца.

И Ђурица Васиљ је чекао 10 година.

"Било је јако тешко, породица на окупу – стана никуда, а уплаћено све с моје стране. То су биле тешке муке", говори Васиљ.

У септембру ће се уселити још око 150 породица. Остали који нису желели или нису могли да доплате до цене од 1.263 евра по квадрату чекаће исплату уложеног новца.

"Колико има инвеститора који су на тај начин радили не знам, али у Србији има око 150 грађевинских фирми које су у стечају. Модел није могуће применити за све имовине, већина грађевинских фирми су биле 'ташна машна' фирме, али од тих 150 има 30 до 40 фирми које су у стечају, имају имовину и постоји могућност да се на овај начин реши проблем. Једну породицу да спасете, то је велика ствар", објашњава стечајна управница Андријана Живановић.

Нажалост, 25 купаца није дочекало да уђе у свој стан – подсећају из Удружења "Хиљаду оштећених" и напомињу да је једино право решење оно системско које ће спречити нове преваре.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи