Сећање на погинуле у борбама против фашизма

Борачке организације града Јагодине и општина Поморавског округа поводом Дана борца посетили су спомен обележја, положили венце и минутом ћутања одали пошту погинулима у борби против фашистичког окупатора у овом делу Србије.

У Алеји носилаца "Партизанске споменице 1941" на Градском гробљу у Јагодини, сећање на Други светски рат крај спомен обележја евоцирао је историчар у Историјском архиву "Средње Поморавље" у Јагодини Дајан Танић, истичући да "устанак у Србији није био никакав покрет отпора, већ прави устанак са масовним одазивом народа у борбу против војске фашистичке Немачке".

Подсетио је да су у почетку у устанку учестовала два идеолошки различита покрета, која су се касније разишла, а о величини одазива на устанак говори и податак да је у већини српских градова било више људи који су се одазвали него у целој Француској 1941. године.

"Иако, одлуком Владе Србије од 2001. године Дан борца није државни празник, у Поморавском округу није престао да се обележава и обележава се сваке године", истакао је Танић.

Успомене на народноослободилачку борбу 1941-1945 године евоцирао је и члан Републичког одбора СУБНОР-а и председник Окружног одбора СУБНОР-а за Поморавски округ Велимир Остојић.

Остојић је подсетио да је на данашњи дан 1941. године ''Политбиро Централног комитета Комунистичке партије Југославије донео одлуку у Београду о оружаном отпору против немачког окупатора партизанским начином ратовања, а повод је био напад фашистичке Немачке на Совјетски савез".

Навео је да је у борбама против фашистичких окупатора погинуло 760 бораца из Јагодине.

У Градском ордбору СУБНОР-а Јагодине, речено је за Танјугу да ће борачке организације Јагодине, Ћуприје, Деспотовца, Параћина, Рековца и Варварина, обележити и Дан устанка у Србији, 7. јул, традиционално на месту Добра вода на планини Јухор, а борци и народ Свилајнца у селу Бобово на месту Булињак.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи