Почео упис на факултетима, шта бруцоше највише интересује

На државним факултетима почео је упис будућих бруцоша. Индекс буџетског студента добиће 22.551 кандидат, док број самофинансирајућих одређују сами факултети у складу са акредитацијом. Буџетске квоте остају готово исте као и прошле године, а школарине су на већини факултета непромењене.

Првог дана индекс добијау најбољи, јер се упис обавља према ранг листама. Тако су на ЕТФ јутрос стигли углавном кандидати који били ослобођени пријемног, јер су на факултет донели медаље. Они који су пак желели да полажу испит, бодове ће однети на предстојеће студије.

"Имам награду из физике али сам полагао математику зато што се рачуна за колоквијум", каже један од бруцоша ЕТФ-а. Други бруцош каже да није полагао пријемни јер има медаљу са такмичења из физике и да је факултет одабрао јер се нада да ће лако доћи до посла.

"Из Црне Горе сам, овде не признају наша такмичења па сам морао да полажем пријеми испит", каже бруцоиш који је дошао из Црне Горе.

"Имамо раст броја оних који су добили награде на такмичењима, дакле тај број је заиста импозантан, према томе добили смо крем и просто је тужно што не можемо све да их упишемо", каже професор Зоран Јовановић, декан ЕТФ-а Универзитета у Београду.

На Правном факултету признају да је кандидата мање него претходних година и да губе трку са ИТ сектором.

"Имамо нешто мање кандидата него претходних година - стотину мање, тако да очекујемо да ће бити простора и за други уписни рок", каже Миљко Ваљаревић, секретар Правног факултета Универзитета у Београду.

На студије на најстријем Београдском унверзитету пријавило се седам хиљада кандидата више него што је слободних места. Најпопулатнији студијски програми су психологија, информатика, софтверско инжењерство, стоматологија, менаџмент и медицина.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи