Медијска удружења: Неприхватљиво прозивање стручне комисије

Коалиција новинарских и медијских удружења упозорила је да је законски рок за окончање конкурса за електронске медије прошао, да је осам комисија завршило свој посао на време, те да је даље одлагање потписивања решења о додели новца - неприхватљиво, као и јавно прозивање њених чланова.

Коалиција је оценила да осим што је неприхватљиво одлагање потписивања решења, исто тако није прихватљиво ни "јавно прозивање комисије путем сајта Министарства културе и јавног информсања".

То министарство и министар Иван Тасовац затражили су путем сајта министарства састанак са конкурсном комисијом, јер сматрају да одлуке стручне комисије о расподели буџетских средстава за електронске медије, нарочито у домену интернета, имају "нелогичности које захтевају додатну анализу".

Коалиција је поводом овог обраћања Министарства подсетила да је Правилником за остварење јавног интереса у информисању прописано да уколико министар "уочи да је комисија дала предлог супротно одредбама Закона, Правилника и услова конкурса, или да садржи неку другу грешку, затражи писаним путем од комисије да исправи неправилности у одређеном року".

Медијска удружења су додала да у саопштењу на сајту Министарства није наведено да су одлуке комисије супротне Закону, Правилнику и условима конкурса, нити да садрже грешку, већ да Министарство жели да добије "појашњења о критеријумима којима се руководила комисија", што излази из прописаних оквира.

Коалиција је у саопштењу истакла да је министар Тасовац донео решење о именовању комисија и подсетила да је законски рок за окончање конкурса истекао.

"Подсећамо да Министарство касни и са саопштавањем резултата у оквиру истог конкурса, а о расподели средстава за штампане медије и продукције, за које су образложени предлог дале друге две комисије", пише у саопштењу.

Истиче се да је суштина пројектног суфинансирања производње медијских садржаја да медији сваке године за те намене на време добију новац и да је прошло пола године, а да Министарство није обавило свој део посла.

Коалицију новинарских и медијских удружења чине Удружење новинара Србије, Независно удружење новинара Србије, Независно друштво новинара Војводине, Локал прес и АНЕМ.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи