САД: Србија не испуњава потпуно стандарде, али чини напоре

Амерички Стејт департмент ставио је у свом најновијем извештају о трговини људима Србију на листу земаља чије владе не испуњавају у потпуности минималне стандарде за борбу против трговине људима, али чине значајне напоре да то ураде.

Стејт департмент наводи у извештају за 2016. годину да је Србија "извор, транзит и земља одредишта" за мушкарце, жене и децу, који су жртве трговине људима и принудног рада.

"Влада Србије не испуњава у потпуности минималне стандарде за елиминисање трговине људима, али је начинила значајне напоре да то уради. Упркос тим мерама, влада није показала свеукупно повећање напора у борби против трговине људима у односу на период, који је обухваћен претходним извештајем", наводи Стејт департмент.

Стејт департмент препоручује Србији развијање и прослеђивање стандардних оперативних процедура за проактивну идентификацију жртава и упућивање у службе заштите, повећање напора за идентификацију жртава, појачање истраге и кривичног гоњења за кривично дело трговине људима.

Наводе се и друге препоруке, усмерене на побољшање ситуације, укључујући обезбеђивање пуне заштите жртвама које сведоче пред судовима, побољшање обуке владиног особља када је реч о помоћи жртвама и њиховом упућивању, усвајање националне стратегије за борбу против трговине људима и акциони план...

Стејт департмент наводи у извештају да су српске жене жртве трговине људима, које спроводе српске криминалне групе у суседним земљама и широм Европе, нарочито Аустрији и Немачкој.

Српски држављани мушког пола су жртве принудног рада, а деца, нарочито ромске етничке припадности, жртве трговине људима, принудног рада и просјачења, као и ситног криминала.

Мигранти и избеглице из Авганистана, Ирака и Сирије, као и суседних земаља, у опасности су да постану жртве трговине људима у Србији, додаје се у извештају.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
10° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи