УНХЦР: Нови станови за 45 угрожених породица

У земунском насељу Камендин у нове станове усељене су 24 породице избеглица и 12 породица интерно расељених лица из колективног центра Крњача, а у нови објекат ће у понедељак бити усељено још девет социјално угрожених породица са територије Београда.

Пројекат изградње нових станова финансирала је Европска унија, суфинансира и спроводи УНХЦР, а укупна вредност нове стамбене зграде, намештаја и опреме износи више од милион евра.

Заменик шефа Делегације ЕУ у Србији Оскар Бенедикт рекао је да је данас веома радостан дан јер 36 породица почиње нови живот у новим становима.

"Данас смо један дан ближе обезбеђењу трајних стамбених решења за све људе о којима бринемо", рекао је Бенедикт.

Европска унија је у протеклих 15 година донирала 90 милиона евра као подршку избеглицама и расељеним лицима у Србији, рекао је Бенедикт и додао да је тим средствима, између осталог, изграђено близу 2.000 нових домова.

"Драге породице, надам се да вам се свиђају ваши нови станови. Ово је нов почетак и желим да у вашим новим домовима проведете још много радосних тренутака", рекао је Бенедикт.

Шеф Представништва УНХЦР у Србији Ханс Фридрих Шодер такође је изразио задовољство због усељења породица у нове станове.

"УНХЦР је срећан и поносан што смо били и што јесмо део овог пројекта", рекао је Шодер и поручио да ће УНХЦР наставити да ради на томе да се до краја године нађу стамбена решења за све бивше избеглице, интерно расељена лица у свим преосталим колективним центрима у Србији.

Свечаном усељавању у нове станове присуствовао је и заменик градоначелника Београда Андреја Младеновић.

"Ово је пројекат који реализујемо захваљујући ЕУ и УНХЦР-у да 36 расељених и избеглих породица које живе на територији града Београда скућимо и да овде, на овом дивном месту у Земуну, они коначно буду своји на своме и да могу да живе у нормалним и пристојним условима", рекао је Младеновић и захвалио свима који су учествовали у пројекту.

Градска секретарка за социјалну заштиту Наташа Станисављевић је рекла да су у 2015. години 84 породице стамбено збринуте, кроз доделу грађевинског материјала и куповином сеоских домаћинстава.

"Ове годину смо започели тако што је 26 породица исто стамбено збринуто кроз доделу грађевинског материјала и сеоска домаћинства. Пре недељу дана 69 породица је добило уговоре за сеоска домаћинства, у оквиру регионалног стамбеног пројекта, а данас усељавамо 36 породица у овај овде објекат", истакла је Станисављевић.

Комесар за избеглице и миграције Србије Владимир Цуцић је захвалио свима који су учествовали у пројекту, а највише делегацији ЕУ која годинама помаже.

"Развили су један сјајан механизам помоћи. Они су убедили свој народ да даје паре за нас народ, а то је велика ствар и то увек треба да ценимо и да поштујемо", додао је Цуцић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
10° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи