Гламочић: Болест говеда под контролом

Саветник премијера за пољопривреду Драган Гламочић изјавио је да је ширење болести квргаве коже говеда под контролом и додао да је до сада уништено 466 заражених грла.

Гламочић је на седници скупштинског одбора истакао да је еутаназија била потребна пре вакцинације, али сада више не очекује да ће то бити решење за стада, већ само можда за појединачне случајеве.

Ситуација када је реч о нодуларном дерматитису, како се стручно назива болест квргаве коже говеда, таква је да за сада има 66 сумњивих грла, укупно је захваћено 86 газдинстава у четири округа, а за уништена грла исплаћена је одштета за 266 грла.

Гламочић је поручио да је ширење ове болести под контролом, али и упозорио да не сме бити опуштања.

„“Не смемо да се опустимо. И даље имамо трансфер говеда са југа на север. Имамо и покретне контроле. Зауставили смо илегалне трансфере и та говеда су у карантину. То за сада добро функционише"”, рекао је Гламочић.

Велики допринос су, како је рекао, дале екипе на терену, укључујући и ветеринарске станице у Нишу, Краљеву, Новом Саду... Помогла је, како је истакао, и Ветеринарска комора Србије.

Гламочић је рекао да сада за свако жариште постоји евидентиран број газдинстава, број грла, колико је сумњивих, заражених, уништених грла, као и ко је радио вакцинацију, а на контроли ширења ове болести крава, ради се и са Војском Србије, МУП-ом...

Гламочић је подсетио да болест квргаве коже преносе инсекти, комарци, муве крпељи, и да је потребна што боља дезинсекција. Зато се радило и на информисању локалних самоуправа.

“Имали смо неколико седница, помагали су припадници МУП-а и Војске Србије, ветеринарских станица. Југ Србије је сиромашнији део земље, па је и Нови Сад притекао у помоћ, послали су хеликоптере и 15 возила”, рекао је Гламочић додајући да се радило од суботе до понедељка, и са земље и ваздуха, што је дало резултате.

Број уништених грла је био већи, како је указао, пре вакцинације, а сада, будући да је вакцинација у току, биће уништена само она грла где се појаве знаци болести, а не цела стада.

У току је, додаје, и вакцинација на великим фармама. На ПКБ је започета јуче, а биће готова за неколико дана.

На критике да је реакција била закаснела, Гламочић је одговорио да се слаже, али да се све надокнађено, сточни фонд није трпео, а вирус је сада под контролом.

Европска комисија је, како је навео, обавестила Србију у децембру 2015. а Управа за ветерину је прве кораке предузела у априлу и забранила увоз.

“То није било довољно, требало је одмах почети с превенцијом, али би вирус свакако прешао границу, и не би избегли тај проблем”, рекао је он додајући да је влада успела да исконтролише ситуацију и да надокнади пропуштено, а због пропуста је смењен директор Управе за ветерину.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
10° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи