Повереник: Министарство да достави информације "Грађанским иницијативама"

Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности наложио је Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања да Удружењу грађана "Грађанске иницијативе" из Београда достави информације о томе којим општинама и на који начин је расподељено 400 милиона динара за услуге у области социјалне заштите.

У саопштењу повереник је навео да је решењем наложио Министарству да Удружењу достави информације у вези са наменским трансферима намењеним за развој и успостављање услуга из области социјалне заштите, односно копије докумената из којих се може сазнати са којим локалним самоуправама је Министарство потписало уговоре, који су износи издвојених средстава за сваку јединицу локалне самоуправе, које се врсте услуга финансирају и колики је број корисника.

Министарство је дужно да по решењу повереника поступи без одлагања, а најкасније у року од пет дана од дана пријема решења и да о томе обавести повереника.

"Повереник у овој, као и у свакој сличној ситуацији, принципијелно стоји на становишту да су располагања јавним новцем и добрима у свим приликама, а поготово када је реч о располагању значајним средствима, што је у конкретној ситуацији (400 милиона динара) извесно случај, неспорно легитиман предмет интересовања јавности", наводи у саопштењу.

Како се додаје, повереник је нагласио да је обавеза свих органа власти који располажу јавним новцем да на све захтеве јавности одговарају у потпуности у складу са Законом о слободном приступу информацијама од јавног значаја.

"И више од тога, било би добро и корисно и у интересу успостављања поверења у органе власти, да такве информације чине јавности доступним и без посебних захтева тако што ће их сами проактивно објављивати", додао је повереник.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи