Гојковић: Грађани обманути, "Каменица 2" не ради

Покрајински секретар за здравље Зоран Гојковић истиче да су грађани Војводине и Србије обманути 21. априла када је тадашњи председник војвођанске владе Бојан Пајтић свечано отворио зграду института "Каменица 2" и саопштио да је потпуно опремљен и да креће са радом, јер она, како тврди, не ради и у њој до данас није лечен ни један пацијент.

Гојковић је приликом посете "Камнице 2" рекао новинарима да је током примопредаје дужности између старог и новог покрајинског секретара за здравство установио низ нелогичности везаних за изградњу и опремање "Каменице 2".

"Од директора три института у Сремској Каменици (Институт за кардиоваскуларне болести, Иститут за плућне болести и Институ за онкологију) захтевали смо да нам доставе писани извештај које се делатности обављају у "Каменици 2" и од све троице смо добили писане извештаје да "Каменица 2" није у функцији и да од 21. априла у њој није лечен ни један пацијент", рекао је Гојковић.

Он је подсетио да је Бојан Пајтић, поменутог 21. априла, само три дана уочи републичких, покрајинских и локалних избора помпезно отворио "Каменицу 2" и тада је јавно изјавио да је тај објекат у функцији и да у њему почиње лечење пацијената.

Гојковић је истакао да је на основу извештаја које су доставили директори сва три поменута института утврђено да "постоји озбиљна обмана и превара јавности, а везано за функцију објекта 'Каменица 2', а у чему су учествовали појединци и различите институције на челу са бившом покрајинском владом и њеним премијером Бојаном Пајтићем и Управом за капитана улагања Војводине коа је била финансијер комплетног програма".

Према Гојковићевим речима, објекат "Каменица 2" у овом тренутку нема ни грађевинску ни употребну дозволу, а постоје бројни технички проблеми од којих ће многи бити тешко решиви унаредном периоду, као што су проблеми са енергетиком, са електричном мрежом и тако даље.

Тек пре три недеље је добијена, како је истакао Гојковић, дозвола од Агенције за заштиту од јонизујућег зрачења, а тек техничким пријемом зграде моћи ће да се каже да ће пацијенти и особље које ради бити сигурни и безбедни.

"Имамо чињенице које указују да велики део опреме није плаћен, постоје бројне нелогичности у извођењу радова, а постоје чак и извођачи који су извели радове, а да за то не постоје никакви уговори. Посебна прича је набавка опреме јер је она једним делом инсталирана, једним делом чека да се инсталира, а постоји велики број опреме која је у процесу јавне набавке, а постоји и део опреме који уопште није укључен у програм јавне набавке", рекао је Гојковић.

Гојковић је истакао да је "несхватљиво да од фебруара 2008. године од када је положен камен темељац за 'Каменицу 2' па до данашњег дана исти објекат није прорадио, а да је до сада грубо речено потрошено скоро три и по милијарде динара".

Гојковић је нагласио да ће Покрајинска влада и секретаријат за здравље заједно са сва три института учинити све да "Каменица 2" што пре проради и то ће, какао је истакао, бити један од кључних задатака, али не због јефтиних политичких поена, него због бриге за здравље грађана.

"Оно што посебно хоћу да нагласим јесте да нам је жеља да се поврати укаљани образ и углед чувеним институтима у Сремској Каменици који се дуги низ година повлаче у негативним контестима", рекао је Гојковићд одајући да ће сва спорна документација за "Каменицу 2" и остале инвестиције везане за здравство, бити прослеђена надежним органима ради утврђивања одговорности и кривице "за све оне који се играју са најважнијим друштеним добром - животом и здрављем грађана Војводине и Републике Србије".

Директор Института за плућне болести Војводине у Сремској Каменици Бранислав Перин је изразио задовољство што је нова Покрајинска влада показала добру вољу и велику заитересованост за решавање проблема "Каменица 2".

"Ово је пројекат који траје дуги низ година и који је пред реализацијом, али нажалост у последњих пола године због не решавања неких правно административних проблема у вези са реализацијом коначне адаптације, дошли смо у ситуацију да још увек нисмо у могућности да кренемо са пуним радом. Ми као инвеститор смо спремни да у врло кратком периоду од седам до десет дана испунимо све неопходне техничке услове да би се обавио технички пријем што би био први корак у добијању других неопходних докумената", рекао је Перин.

Директор Института за онкологију Војводине Милош Лучић је рекао да се се Институт на чијеем је челу већ деценијамабори за фронтно пружање терапије, поготово зрачне терапије, свим пацијентима.

"Чињеница је да Институт за ункологију већ дуже врме са нестрпљењем исчекује стицање свих техничких услова да се започне са радом и на другом уређају за зрачну терапију у циљу коначног укидања листе чекања за све наше пацијенте. Утолико поздрављам иницијативу за решавање свих проблема који спречавају да се започне са радом на уређају на коме су већ прибављене све остале дозволе", рекао је Лучић.

Директор Института за кардиоваскуларне болести Војводине Алексанар Реџек је казао да је надлежност реализације пројекта "Каменица 2" била у рукама тадашње Покрајинске владе и Управе за капитална улагања, те да је од Покрајинске владе добијена информација да је објекат спреман да крене са функцијом, што се испоставило да није тачно.

"Улога Института за кардиоваскулрне болести је била у стручној помоћи у дефинисању опреме потребне за лечење кардиоваскуларних болесника по најсавремијим европским и светским протоколима", рекао је Реџек.

Нагласио је да "Каменица 2" ни дан данас не функционише и да није дошло до обезбеђења све неопходне опреме и то, по његовим речима, "свакако није у интересу лечења болесника" и не доприноси смањењу листе чекања.

Реџек се посебно захвалио новој Покрајинској влади и њеном председнику Игору Мировићу на томе што су на ванредној седници владе обезбеђена средства за поправку једне ангио-сале у "Каменици 1" чиме ће бити значајно унапређено лечење кардиоваскуларних болесника.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи