Вакцинација говеда у току, критично још месец дана

Саветник председника Владе за пољопривреду Драган Гламочић истиче да је ситуација у вези са болешћу квргаве коже говеда под контролом. Поручује да нема спавања за стручне екипе док се не вакцинишу сва грла, а критично ће бити још око месец дана.

Болест названа "нодуларни дерматитис" махом је захватила грла на југу Србије и није пробила даље на територију.

Драган Гламочић наводи да је до сада убијено 465 грла у 12 општина и четири округа.

"Екипе су на терену, али не смемо спавати. Још је критично, док не направимо вакцинацију целе територије. Наредних месец дана ће бити критично", рекао је Гламочић на састанку у Привредној комори Србије поводом овог проблема.

Указао је да је тренутно на располагању 400.000 доза вакцина које је држава купила и 50.000 доза из донација.

Гламочић је навео да екипе вакцинишу и заражена и угрожена грла, а да за велике фарме, попут ПКБ-а треба и неколико дана за вакцинацију.

Болест је, према његовим речима, локализована на југу земље, у Пчињском округу је угрожена половина стоке и у Јабланичком, док је у појединим деловима земље идентификован по неки појединачан случај.

Говорећи о накнади штете, Гламочић је навео да се, пољопривредницима којима су убијена говеда, штета исплаћује континуирано, и сваким даном добијају одштету у реалном износу.

Додаје да би требало вакцинацијом направити круг око зараженог подручја, као и да неће сва грла бити убијена у стаду, већ само заражена.

Вршилац дужности директора Управе за ветерину у Министарству пољопривреде и заштите животне средине Ненад Петровић указује да су екипе на терену, да није било пробијања болести према централној Србији.

"Нама поједине ветеринарске станице које раде у угроженом подручју, већ вакцинишу говеда, раде од 06 до 22 сата, а наша инспекција их контролише", рекао је Петровић.

Додаје да су спремне и додатне екипе које би могле и да "ускоче по потреби" како би што брже реаговале уколико се појаве симптоми.

Објашњавајући како власници могу да се заштите, Петровић је рекао да не могу сто одсто да се заштите с обзиром на начин преношења, али је и препоручио да се одржава хигијена штале, одлагање ђубришта и покривање најлоном на што удаљенијим местима, као и третман инсектицидима, да се говеда не мешају с другима...

Секретар удружења за пољопривреду ПКС Ненад Будимовић уверава да су, након што се појавила болест квргаве коже, предузете су све мере које су прописене на светском нивоу.

Подсећа да се та болест не преноси на људе, специфична је само за све врсте говеда.

Преноси се преко инсеката и контактом, и зато је, рекао је, најбитније спречити транспорт живих животиња и радити дезинсекцију.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи