Бабић: Србија на пола пута у борби против корупције

Србија је тек на пола пута у борби против корупције, оценила је директорка Агенције за борбу против корупције Татјана Бабић на скупу у организацији НВО Транспарентност Србија.

Наглашава да је у неким областима постигнут значајан напредак, између осталог, да је значајно подигнута свест функционера који су сада подложнији контроли него пре пет година, а да се променио и однос предлагача закона према ризицима корупције у тим актима, будући да се обраћају тој институцији за давање мишљења.

"Постоје и даље бројни проблеми јер се изналазе нови начини избегавања правила. Корупција је развојна област и на њој се мора стално радити", рекла је Бабићева, оценивши да није добро што се дешавало непоштовање и неспровођење одлука агенције, али да је реч само о појединачним случајевима.

Рекла је да је нацрт новог закона о агенцији завршен, да ће брзо ући у јавну расправу и да ће, ако буде добио подршку, предвидети, поред осталог, забрану акумулације функција и значајна и већа овлашћења агенције.

На скупу је представљено истраживање за 2015. годину "Систем друштвеног интегритета".

Потпредседник Скупштине Србије Владимир Маринковић подсетио је да је нулта толеранција на корупцију била један од основних задатака претходне Владе, а да се од мандатара за састав нове Владе Александра Вучића могло чути да ће то и даље бити тако.

Уз напомену да је урађен велики посао у досадашњој борби против корупције, али и да нас чека још доста посла, Маринковић је рекао да би било добро размислити да се у Скупштини Србије, пошто ће се Пословник вероватно мењати, уведе посебан скупштински одбор за борбу против корупције.

Додао је да ће се нови сазив парламента борити за јачање овлашћења независних државних органа, а да ће циљ, поред осталог бити, и да се што пре доносе закон о пореклу имовине.

Николас Бизел, из делегације ЕУ у Србији, рекао је да је борба против корупције веома важна за ЕУ, да је њен мото да мора постојати нулта толеранција на ту појаву, да се Србија успешно кретала тим путем, али да процена транспарентности каже да постоје пукотине кроз које се корупција и даље креће.

"ЕУ се ослања на Србију да ће наћи модел решавања проблема корупције, уз нашу помоћ", истакао је Бизел.

Транспарентност Србија сматра да би приоритет у борби против корупције за нове сазиве парламента и Владе требало да буде повећање транспарентности процеса доношења одлука, посебно на нивоу извршне власти, речено је данас на скупу те организације.

Представљајући истраживање, програмски директор ТС Немања Ненадић је рекао да је најбоље стање достигнуто код независних државних органа, упркос томе што су им ресурси и овлашћења и даље недовољна, а да је најгоре стање код предузећа у државном власништву, где, каžже, постоји политизација управљања.

"У појединим случајевима није достигнута ни половина стандарда који су посматрани у истраживању", истиче Ненадић.

Председник ТС Владимир Гоати каже да се на пољу борбе против корупције није ништа ново догодило што би променило садржину ранијих препорука те организације.

"Наш пут у борби против корупције није био посут ружама, перцепција индекса корупције се није битније мењала", рекао је Гоати, додајући да нам је потребан критички осврт на реформе у сектору Поглавља 23, јер, тврди, не дају резултате.

Директорка Агенције за борбу против корупције Татјана Бабић рекла је да је Србија тек на пола пута у борби против корупције и да је још много посла преостало.

У истраживању ТС константовано је и да независни државни органи морају добити снажнију подршку, при чему је један од првих задатака пред парламентом разматрање њихових годишњих извештаја, као и да постоји велики јаз између квалитета законских решења и њихове примене.

Наводи се и да је забележен одређени напредак у појединим областима, попут независности извршне власти и Агенције за борбу против корупције, одговорности политичких партија и правосуђа, да је Србија усвојила најважније антикорупцијске прописе, али да је пракса показала да неки од њих морају да се мењају.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи