Дан Дунава обележен у Голупцу

Дан Дунава обележен је и у Великом Градишту и Голупцу. На Сребрном језеру пуштено је у рад ново водоизвориште које ће трајно решити питање водоснабдевања великоградиштанске општине, а у Голупцу је потписан споразум Владе Србије и Аустријске развојне агенције о наставку финансирања обнове Голубачке тврђаве.

Колико је тек било тешко саградити је, када ни њена обнова није лака - радови на Голубачкој тврђави још трају иако је било планирано да импозантни средњовековни град овог лета засија новим сјајем.

У обнову Голубачке тврђаве из европских фондова уложено је шест и по милиона евра. Радови су почели 2014. године. До сада је пробијен тунел испод Голубачког града кроз који ће бити преусмерена Ђердапска магистрала а у великој мери завршен је и визиторски центар. Али радови на самој реконструкцији тврђаве касне.

У међувремену потрошена су и предвиђена средства али, захваљујући споразуму између Владе Србије и Аустријске развојне агенције, која ће помоћи са 540.000 евра, финансирање обнове Голубачке тврђаве биће настављено до 30. априла следеће године.

"Од тридесетог априла следеће године наставак радова планирамо да финансирамо са 2,1 милиона евра из ИПА фондова Европске уније. А комплетан пројекат требало би да буде завршен до 15. децембра следеће године", каже министар за трговину и туризам Расим Љајић.

У Министарству за трговину и туризам озбиљно рачунају на потенцијале Дунава. Ова река важна је и Великоградиштанцима јер у највећој мери живе од туризма.

Пуштање у рад новог водоизворишта "Острово", на Сребрном језеру у које је из европских ИПА фондова уложено четири и по милиона евра, трајно ће решити проблем водоснабдевања у великоградиштанској општини али и допринети проширењу туристичких капацитета на Сребрном језеру.

"Веома ме радује што сам овде и што могу да видим да се пројекти Европске уније реализују на овај начин", рекла је Кетрин Вент, директорка одељења за Србију при Генералном директорату за суседску политику и преговоре о проширењу Европске комисије.

Обнова Голубачке тврђаве и нови систем за водоснабдевање на Сребрном језеру део су пројекта Европске уније вредног 19 милиона евра, под називом Социјално економски развој Дунавске регије у Србији.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
10° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи