Реформа здравства – одакле почети

Према писању појединих медија, експозе мандатара за састав нове Владе Србије могао би да има и више од 180 страна. Колико ће страница бити посвећено здравству није познато, али се зна да ће реформе здравственог система и образовања бити приоритети.

За сада, једна им је жеља да положе пријемни. И ове године интересовање за упис на Медицински факултет је велико – за једно место пријављено је два и по кандидата.

Будући студенти Медицинског факулета у Београду кажу да би у здравству требало повећати плате и увести бенефицирани радни стаж. Истичу да лекари треба више да се цене, па ће, кажу, и здравство бити боље.

Да стручњака буде више желе и они који од њих зависе.

"Постоје листе чекања, несташице лекова, постоје лекови који нису доступни... Све то, по нама, није могуће побољшати без повећања бруто друштвеног производа, односно без улагања у економију и производњу. Самим тим, када издвајање буде веће, можемо да очекујемо праве промене", каже Марија Јолдић из Националне организације родитеља деце оболеле од ретких болести.

У Синдикату здравства тврде да би се са више колега боље организовали. Према броју лекара и медицинских сестара, Србија, кажу, заостаје за стандардима Европске уније.

"По мени, основно за реформу здравства јесте добра реформа здравственог осигурања, без тога нема реформе, а нико се није ухватио укоштац са тим. Не може фонд бити држава у држави, односи морају бити регулисани. С друге стране, морају се обезбедити просторни и други услови за боље обављање здравствене заштите", рекао је Зоран Савић из Синдиката здравства.

Начелница Неуроонколошког одељења Клинике за неурохирургију КЦС каже да је неопходна боља опрема.

"Ја одговорно тврдим да би Клиника за неурохирургију са шест операционих сала, а ми их сада имамо три, могла да збрине сваког неурохируршког болесника у Србији", каже начелница Даница Грујичић.

Треба, тврде, наставити улагање у инфраструктуру и дијагностику, са одобравањем специјализација и запошљавања али и јасно дефинисати услуге у домовима здравља, болницама и клиничким центрима.

"Са овако радикалном реформом, враћање породичног лекара, укључивање осигуравајућих друштава, држава да покрива ове најскупље интервенције, мислим да ће и плате лекарима бити веће, аутоматски је њихово задовољство веће, а тиме ће бити и пацијенти задовољнији...", сматра Грујичић.

Декан Медицинског факултета Небојша Лалић акценат ставља на простор.

"Мислим да је врло значајно не само да се набави опрема, да се обезбеди и обнови простор, него да се и зна како ће се тај простор убудуће искористити. Ово прво смо и успевали у неким фазама, али ово друго ми се чини да смо ретко кад успели", рекао је Лалић.

Почетак следећег мандата за новог или старог министра обележиће важни догађаји. Предстоји тендер за набавку нових апарата за зрачење, а очекује се и почетак изградње Клиничког центра Србије. То су, међутим, тек први кораци у тешком послу.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
10° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи