Трибина поводом 15. годишњице изручења Милошевића Хагу

Учесници трибине поводом 15. годишњице изручења Слободана Милошевића Хагу сагласили су се да је тај чин био оправдан.

Хапшење и изручење бившег председника Србије и Социјалистичке партије Србије Слободана Милошевића Хагу било је законито, изјавила је представница Фонда за хуманитарно право Милица Костић на трибину под називом "15 година од изручења: Како памтимо Слободана Милошевића?".

"Они који тврде да је хапшење било незаконито су злонамерни људи, ревизионисти. То може да тврди само неко ко нема перспективу међународног права, оценила је Костић и додала да садашњи, а и сви претходни устави кажу да је међународно право саставни део домаћег права Репубике Србије.

Посланик Посланичке групе Либерално-демократске партије и тадашњи потпредседник Владе Србије Жарко Кораћ указао је на то да је бивши председник Демократске странке Србије Војислав Коштуница тада тражио да се донесе посебан закон о сарадњи са Хашким трибуналом, што, како оцењује, није било неопходно.

"Коштуница то радио да би опструирао изручење Слободана Милошевића", рекао је Кораћ.

Упитан зашто се на данашњи дан, када је пре 15 година изручен Слободан Милошевић, не говори о чињеницама када је у питању овај случај, Кораћ је одговорио зато што неки не желе да разговарају о својој одговорности.

"На власти су људи који су били Милошевићеви сарадници. Они то не желе. Државна је политика да се о томе не говори", рекао је Кораћ и додао да "Србија у овом тренутку показује трагичну неспособност да се суочи са својом непосредном прошлошћу".

Представник Иницијативе младих за људска права Иван Ђурић рекао је да је знање младих о неким чињеницама које су обликовале стварност деведесетих година изузетно мало.

Према његовим речима, у последњих 10, 15 година у већем делу српског друштва постоји потреба да се о прошлости много не разговара, али последице које су остале из деведесетих година још не можемо да савладамо.

Ђурић је рекао да је код младих уврежен став да је од 2000. године на власти ДОС који је смењен 2012.године и да одонда настају промене.

Рекао је да емисија "Замена теза са предумишљајем", која је урађена у продукцији Инсајдера, и вечерас приказана на трибини, показује да постоји линија која повезује време од Милошевићевог времена до данас, а са друге стране показује какве су биле промене, односно колико је март 2003. године био кључан за наставак и континуитет са Милошевићевом политиком и рехабилитацију.

Ђурић је навео да се последњих шест месеци рехабилитују посебно они који се враћају из Хага, који су били део Милошевићевог миљеа, што је почело повратком генерала Владимира Лазаревића, кога су дочекали министри.

Према његовим речима, ти људи се рехабилитују, а да Милошевићева политика никада на прави начин није била осуђена.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи