"Срце за децу" за опремање породилишта

Акција "Срце за децу" Блиц фондације, има за циљ прикупљање средстава за опремање свих 56 породилишта у Србији апаратима који омогућавају рано дијагностиковање евентуалног оштедења слуха код новорођених беба. Компанија "Телеком Србија" донирала је два апарата за скрининг слуха у Аранђеловцу и Клиничком центру Крагујевац. Покровитељ акције је Министарство здравља, а медијски партнер је РТС.

Катарина из Крагујевца и Даница из Аранђеловца прве су бебе у овим породилиштима којима је урађен скриниг слуха. Резултати су показли да обе одлично чују.

Од данас ће свакој беби која се роди у овим породилиштима бити одмах проверен слух.

Годишње се у Србији роди око три стотине малишана са оштећењем слуха, када се овај проблем дијагностикује и крене се са потребним лечењем пре навршених шест месеци живота, долази до знатно бољег и бржег развоја слуха и говора.

"Рано откривање оштећења слуха већ се ради у свету јако дуго. У нашем окружењу, у Босни и Хрватској то су увели од 2002. године. Драго ми је што ће сад сва породилишта у Србији да почну са раном дијагностиком оштећења слуха", рекла је примаријус др Оливера Лабан, начелница Неонатологије у КЦ Крагујевац.

Пеофесор др Предраг Саздановић, директор КЦ Крагујевац је рекао да покривају територију од готово два милиона људи. "Овде се годишње роди 2.300 беба и бићемо веома срећни уколико наша деца буду на време лечена", каже Саздиновић.

"Набавком апарата за неонатални скрининг слуха спречићемо да деца са урођеним оштећењем слуха цео живот живе са тим хендикепом. Потребно да људи добре воље пошаљу само по један СМС на 2552 и за пар месеци опремићемо сва породилишта у Србији овим изузетно важним уређајем", рекао је Велимир Петровић, уредник акције "Срце за децу" Блиц фондације. 

У новој у низу хуманитарних акција Блиц фондације - "Срце за децу" за сада је обезбеђено 10 ових апарата, потребно је 200.000 евра за куповину у још 46 породилишта Србије.

Ова акција ће трајати до 31. маја а сви који желе да помогну могу послати СМС на број 2552 или уплатити средства на текући рачун Блиц фондације 2750010221949709 90 - РСД, Сосиет Женерал Србија, Београд.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару