Вербић: Влада сутра о судбини конкурса за научно-истраживачке пројекте

Влада Србије одлучиће на сутрашњој седници о судбини конкурса за научно- истраживачке пројекте, а ресорни министар Срђан Вербић најавио је да ће заступати став да он не треба да буде поништен и да буде продужен за недељу-две.

"На влади је да да коначно мишљење. Jа ћу на сутрашњој седници бранити оно што је став Министарства. Оно што ће бити мој додатни предлог је да се изађе у сусрет захтевима да се конкурс продужи за недељу или две", рекао је Вербић на трибини Центра за промоцију науке "Шта се догодило са науком у Србији".

Конкурс за наредни циклус финансирања научноистраживачких пројеката расписан је 13. априла и траје 30 дана.

Вербић је навео и да се одговор на то шта се догодило са науком може добити у једној реченици - да имамо буџет за науку који је исти као пре шест година.

"Онда смо имали 11.000 људи у систему, а данас 18.000. Данас су нам много скромније процене како ће расти издвајање за науку. Чињеница је да имамо исти износ новца којим се финансирало 11.000 за сада много већи број истразивача", рекао је Вербић.

Како је додао, данас нема новца за све те људе и било који конкурс који се догоди ове године ће морати да се суочи са тим проблемом.

"По први пут ће значајан број истраживача морати да остане без пројекта, јер новца нема. Све време причамо о 11,2 милијарде динара које имамо за пројекте истраживања, како год ми формулисали у тексту конкурса 11,2 остаје 11,2", навео је Вербић.

Потпредседник САНУ академик Зоран Поповић рекао је да та институција као главни проблем у конкурсу види то што већ годину дана не постоји Национални савет за науку.

"То је створило простор да се јаве друге институције које брину о науци, па сад имамо ситуацију да о томе воде рачуна они који су заинтересовани", рекао је Поповић, додајући да је замерка САНУ и то што је омогућено да пројекте предлажу и неакредитоване институције за научни рад.

Поповић каже да не постоји нико ко је задовољан конкурсом, али и да сматра да конкурс треба спровести без одлагања, како не би била нанета додатна штета науци.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару