Новинарска удружења: Хитна смена Арежине ствара атмосферу ванредног стања

Удружење новинара Србије, Независно удружење новинара Србије и Независно друштво новинара Војводине саопштили су да су непријатно изненађени сменом директора програма РТВ-а Слободана Арежине, као и да је образложење за његову смену потпуно неприхватљиво.

УНС је изразио забринутост због одлуке о смени Арежине, којом се "без конкретних података" као разлог наводи "пад гледаности телевизијског програма" и тврдња да Арежина није доставио план производње и емитовања програма.

"УНС смену директора програма РТВ-а Арежине доживљава као стварање атмосфере ванредног стања што је штетно и непотребно за функционисање Јавног сервиса", наводи се у саопштењу.

У саопштењу, УНС је позвао УО РТВ да објави податке о гледаности РТВ-а, уколико је то заиста разлог смене.

НУНС и НДНВ су подсетили да у оцењивању рада јавног сервиса гледаност не сме да буде једини, чак ни доминантан критеријум и да се, за разлику од комерцијалних телевизија, квалитет јавног сервиса оцењује по нивоу професионализма и остваривању јавног интереса у информисању грађана.

"Управо је Слободан Арежина дао велики допринос враћању угледа РТВ-а, приближавајући је ономе што би требало да буде јавни сервис у служби грађана. О томе сведоче, између осталог, и анализе међународних посматрача који су РТВ сврстали међу оне медије који су имали уравнотежен и непристрасан приступ изборном циклусу", наводи се у саопштењу.

НУНС и НДНВ траже од Управног одбора РТВ-а да јавно презентује податке о гледаности који су били повод за смену, али и да јасно саопшти да ли је гледаност једини критеријум којим би требало да се руководи медијски јавни сервис или је то професионално информисање у складу са јавним интересом.

Два новинарска удружења изразила су озбиљну сумњу у стручност и политичку непристрасност новог Управног одбора, који је изабран у периоду док је Регулаторно тело за електронске медије радило у окрњеном саставу, без представника Војводине и невладиног сектора.

"Сумњу у политичку позадину смене Слободана Арежине који је на ово место изабран на јавном конкурсу пре мање од годину дана, појачава чињеница да је одлуку Управни одбор донео одмах по свом конституисању и то непосредно после избора који су у Србији одржани на свим нивоима, као и после критика које су на рачун јавних сервиса, посебно РТВ-а, износили представници републичке власти", навели су НУНС и НДНВ.

Удружења су додала да су веома забринути за квалитет програма РТВ-а у наредном периоду, с обзиром на чињеницу да им биографија новопостављене в. д. директорке програма Славице Суботић Браун никако не улива поверење.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару