Годишњица обарања америчког ловца изнад Београда

Пре тачно 17 година током агресије НАТО пакта на СР Југославију, у ноћној мисији изнад Београда оборен је амерички ловац Ф-16Ц.

Авион којим је управљао пилот Дејвид Голдфејн 2. маја у 2.40 сати ујутру оборио је Трећи ракетни дивизион 250. бригаде противваздушне одбране Војске Југославије којим је командовао сада пензионисани пуковник Золтан Дани.

Претходно је Данијев дивизион оборио и "невидљиви" Ф-117 27. марта 1999. године у атару села Буђановци.

Голдфејн је авионом Ф-16Ц из састава 555. ловачке ескадриле полетео ка Србији из базе Авијано у Италији.

Пошто је Голдфејнов Ф-16ц погођен ракетом земља-ваздух система С-125 Нева изнад Београда, он је прво покушао да се домогне територије Босне и Херцеговине.

Међутим, убрзо по престанку рада мотора морао је да се катапултира и приземљи у атару поцерског села Синошевић док се авион срушио пар километара даље у близини Шапца. 

Имајући у виду близину границе са БиХ, тим за борбено трагање и спасавање НАТО-а успео је да лоцира и покупи обореног америчког пилота и безбедно га извуче до аеродрома у Тузли, одакле је пребачен у базу Алијансе у Авијану.

"Пао је у моју шуму и тиме ме оштетио. Треба да иде у Хаг, рекао је тада шаљиво мештанин Живорад Панић. "Добро је, важно је да нико није погинуо. Шума ће се обновити", додао је Панић.

Поред расутих делова авиона, на месту пада нађена је и неактивирана панцирна муниција калибра 20 милиметара. Већи делови авиона налазе се у Музеју ваздухопловства у Београду.

Према америчкој верзији догађаја коју преноси портал Старс енд страјпс, Голдфејн се катапултирао из свог ловца Ф-16Ц и слетео падобраном на отворено поље на Косову. Како тврди Голдфејн, неколико сати касније покупио га је спасилачко-борбени тим у хеликоптеру "хок".

Голдфејн је прошле недеље номинован за команданта Ваздухопловних снага САД.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару