Све мање крађа моторних возила

Иако за крађу аутомобила лопови користе све софистициранији алат, полиција каже да је крађа све мање. Божидар Стојилковић из Управе криминалистичке полиције истиче да се возила највише краду у Београду, Новом Саду, Смедереву, Сремској Митровици, Јагодини и Крагујевацу.

У последње време све чешће је у питању превара осигурања и утаја. Извршиоци одлазе у околне земље, узимају рента кар возила на фалсификовану документацију и таква возила долазе код нас. Има случајева где страни држављани долазе код нас, узимају наша рента кар возила и одвозе их у иностранство.

Каква је сарадња домаћих и страних криминалних група приликом крађе и кријумчарења возила?

Нажалост, сарадња је врло добра и наши извршиоци и извршиоци из окружења добро сарађују, размењују искуства и најсавременије алате који служе за крађу возила. Наши извршиоци када украду ауто код нас, пребаце га у неку од земаља из окружења, а за тај ауто добију или други исти такав ауто или робу као што је дрога, оружје.

Шта се у Србији највише краде?

Већ дуги низ година на првом месту је програм "фолксвагена", затим "застава", долази "опел" , "рено" , "бе-ем-ве", "пежо", а друге марке у мањој мери.

Који су градови највише на мети?

Поред Београда који је најугроженији као највећи град у Србији, заступљен је и Нови Сад, Смедерево, Сремска Митровица, Јагодина Крагујевац и други градови у мањој мери.

Шта се дешава са тим возилима која се украду?

Један део возила која се украду у Србији остаје у земљи, извршиоци та возила или продају на аутоотпадима, чак и као секундарну сировину, а један део користе прекуцавањем бројева шасије и рађењем фалсификоване документације и онда или се возила региструју код нас или се извезу у иностранство.

Шта очекујете да ће се дешавати у будућем периоду када је реч о крађи и кријумачарењу аутомобила?

У задњих пар година тенденција је смањења крађе моторних возила тако да се надамо да ће и ове и наредне године тај број да се смањује. МУП ће обучити своје раднике кроз разне видове едукације, курсеве, чак прошле године смо имали и конкретене акције са колегама из иностранства. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару