Фарбање јаја, радост за најмлађе

Верници се припремају за Ускрс, а обичај је да се на Велики петак фарбају јаја, чему се највише радују најмлађи.

У вртићима широм Србије главни прибор пред Ускрс су четкице и боје за украшавање јаја. Најрадоснији празник још је једна прилика да се малишани упознају с традицијом, али и да покажу своју машту и умеће.

Јајима из обдништа се осим деце радују и њихови укућани. Она су најчешће ускршњи поклон. 

"Уводимо их у то да даривање не представља само очекивање да од неког добијемо поклон већ и на овом раном узрасту да колико је у њиховој могућности припреме поклоне за родитеље, баке и деке. Оно што је добро они увек причају да та јаја неће искористити за куцање већ да остану да их сачувају", каже васпитачица у Предшколској установи "Врачар" Љиљана Драгутиновић.

Фарбање јаја за Ускрс један је од најлепших српских обичаја и један од ретких који је опстао и у граду и на селу. А на селу се готово ништа није променило - по украсе се уместо у продавницу иде у природу, баш као некада.

"Не користимо ништа друго осим луковине јер сматрамо да је тако најбоље. Тако ради и моја бака, моја мама, моја свекрва је радила и сада ја радим. То је наша нека традиција овде. Да би се традиција наставила, деца је морају да уче од малих ногу", каже Милка Јовановић, мајка петоро деце из Косјерића. 

Школски психолог Миља Кривокућа сматра да је важно да деца стекну нека знања, да стекну знање о томе како су живеле њихове баке и деке и због свог идентитета, да стекну критички однос према томе. 

"Време празника је значајно из разлога што је то моменат када се породица окупља, дружи, када долази до неке емотивне размене и у том смислу родитељи су важни јер могу да створе једну пријатну, топлу атмосферу за дете, а на тај начин се знања и развој најбоље подстичу", каже Кривокућа.

Без познавања сопствене културе и обичаја губи се идентитет читавог народа, а верски празници нас на то најбоље подсете.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару