Свако седмо дете у Србији болује од астме

У свету од астме болује око 330 милиона људи. У сусрет Светском дану борбе против астме, који се обележава првог уторка у мају, стручњаци указују да број оболелих, посебно међу децом, у последњој деценији нагло расте.

У Србији свако седмо школско дете има неки облик астме, а болује укупно десет одсто популације. Окидачи за болест су алергени, аеро-загађење, пасивно или активно пушење, стрес, физички напор.

Иако у ходницима и испред ординација нема велике гужве, тако је само на први поглед. Ових дана у Градском заводу за плућне болести имају пуне руке посла.

То је установа у коју пацијенти могу без заказивања и упута. Дневно имају и по 700 пацијената. Већина тражи помоћ због астме.

"Астма иначе јесте обољење које се јавља са алергијом, а ових дана нам је поранило цветање, због високих температура, велике влажности, кренуло је све да цвета. Последњих дана смо били претрпани оболелима од астме", каже директорка Градског завода за плућне болести и туберкулозу др Љиљана Тимотијевић.

Астма је хронична и неизлечива болест. Ипак, уз благовремено постављену дијагнозу и одговарајућу терапију, астма треба и може да се држи под контролом, а онда се са њом колико-толико нормално живи.

Први симптоми који треба да алармирају родитеље (јер је астма све чешћа код деце), али и одраслих јесу – кашаљ, поготово у јутарњим сатима, отежано дисање, стезање и свирање у грудима. Дијагноза се поставља уз алерголошке тестове и спирометрију.

Владан Кљешта каже да му је астма установљена 1997. године.

"Овде се дуго лечим, у последње време сам лоше, ноћу радим, пао ми је имунитет", каже Кљешта.

Љиљана Тимотијевић каже да у овом тренутку у Србији има довољно лекова, прате се светски трендови у лечењу астме и додаје да се не оскудева што се тиче препарата.

Из Градског завода за плућне болести и туберкулозу позивају у школу астме, а имају и одељење рехабилитације. Наглашавају да је то важно јер је неопходно научити правилну технику за коришћење пумпице и лека, а пацијенти могу да добију и друге важне савете.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару