Велике и мале ускршње жеље социјално угрожене деце

У време празника посебну љубав и пажњу треба пружити деци. Нарочито оној која расту без породице или су жртве злостављања. На њих би морали и чешће да обратимо пажњу и да им помогнемо.

Цртају честитке за празник, већ је окићено и Ускршње дрво. Чека се фарбање јаја. Све то радује децу која су сигурност од злостављања или занемаривања нашла у Прихватилишту. Први пут без најближих прослављају Ускрс. Жеље су им и велике и мале.

"Децу ће посетити многе компаније које ће донети слаткише, фарбана јаја и људи добре воље који ће доћи да дарују за овај празник оно што је деци најрадосније", наводи руководилац Прихватилишта за децу Данијела Стајковић. 

Радовали би се малишани и да им је простор у коме пронађу бар привремени мир мало лепши. И прошлог Ускрса у Прихватилишту надали су се да је последњи који славе на старој адреси и са неретко двоструко мањим бројем кревета него што је потребно. Верују да ће се преселити до Нове године.

"Радујемо се новом, већем, хуманијем простору где ћемо моћи да прихватимо сву угрожену децу", додаје Стајковићева.

Добро позната адреса деци улице је и Свратиште. Ту дођу да ручају или се окупају. За истим столом завршавају домаћи, цртају и праве честитке. Празник за њих почиње у четвртак.

"Зато што тада фарбамо јаја, лепимо сличице и лепо нам је", каже једно дете из Свратишта

Не говоре о великим поклонима, само о најпотребнијем.

"Редовно се овде одрађују домаћи задаци, зато нам је и потребан тај школски прибор. Поред тога задовољење базичних потреба, купање и оброци", указује координаторка Свратишта за децу Мина Лукић.

Све то потребно је Свратишту кроз које прође и више од 250 малишана месечно. Иако је увек више донација и поклона око празника, лепо би било да их се и чешће сете. На Ускрс очекују и више деце, за све њих спремно је изненађење.

"У недељу су нам се најавили грађани, заправо то је посластичарница, па ће нам они донети торту", додаје Лукићева.

Да поклони не морају да буду велики и да је важна жеља да неком помогнемо показали су нам малишани који су и ове године осликали јаја за децу у Звечанској и прикупили новац. На хуманитарној аукцији почетна цена била је 500 динара. Највиша 1.600.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару