Шабић тражи информације о околностима рушења дела Савамале

Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности Родољуб Шабић позвао градске власти да објаве све информације о околностима под којима је у ноћи 25. априла порушен део Савамале на раскрсници Херцеговачке и Мостарске улице.

Како је саопштено, повереник је упутио писмо градоначелнику Београда и позвао градске власти да објаве све информације о томе.

"Према информацијама које је повереник добио од грађана, 30-так људи који су били маскирани, са фантомкама на главама и наоружани палицама, спровели су, са три багера, рушење објеката које су користили приватни корисници у површини од око 1.000 квадратних метара. Претходно су везали ноћног чувара и одузели му мобилни телефон", наводи се у саопштењу.

Додаје се да је према тим информацијама, полиција, одбила да изађе на увиђај, упућујући грађане на Комуналну полицију, уз образложење да је Комунална полиција у том рушењу и учествовала. Комунална полиција је демантовала наводе полиције.

Повереник је оценио да и под претпоставком постојања беспрекорног правног основа за рушење, околности под којима је рушење изведено, представљају информације од јавног значаја.

Он је навео да је потпуно нејасно чиме би се могло објаснити да рушење било ког легалног пројекта спроводе анонимне осбе са "фантомкама", ноћу, тако што људе везују и одузимају им телефоне.

"Повереник сматра да је од великог јавног значаја да градске власти објављивањем информација отклоне дилеме у вези са овим догађајем, а разуме се и да, уколико се потврде присутне сумње у незаконито поступање односно кршење људских права, предузму мере против одговорних актера", наводи се у саопштењу.

Повереник је позвао градске власти да због интересовања јавности за најављена нова рушења на истој локацији ("Миксалиште", избеглички центар), позвао градске власти да убудуће објављују информације о планираним рушењима.

Рушење "Миксалишта" најављено је за данас, као и рушење оближњег хостела.

Представници Комесаријата за избеглица, полиција као и остале надлежне службе су јуче током преподнева обишли "Миксалиште" и хостел и рекли мигрантима да ту више не могу да буду јер ће ти објекти бити срушени, пренела је Бети волонтерка Инфо пулта Ирена Варе.

Она је рекла да рушење "Миксалишта" и хостела представља проблем јер су мигранти током дана боравили на тим местима која имају тушеве и интернет.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару