Удружења новинара критикују "Српски телеграф"

Удружење новинара Србије, Независно удружење новинара Србије и Независно друштво новинара Војводине упозорили су да “лист "Српски телеграф", у својим текстовима о ЛГБТ популацији, крши професионалне и етичке норме.

УНС је упозорио да је дневни лист Српски телеграф у данашњем и викенд издању прекршио Кодекс новинара Србије јер је на насловним странама објавио дискриминаторне текстове према припадницима ЛГБТ популације.

У саопштењу УНС је навео да не спори легитимно право новинара и медија да истражују тему о ширењу ХИВ-а, засновану на подацима из истраживања Института "Милан Јовановић Батут", али да текстови морају бити у складу са Кодексом новинара Србије.

Српски телеграф прекршио је одредбу Кодекса којом је прописано да се новинари морају супротставити сваком виду дискриминације, па и дискриминације засноване на сексуалном опредељењу, навео је УНС и додао да оптуживање целе ЛГБТ популације за ширење заразне болести није у складу са етичким правилима новинарске професије.

Такође, Независно удружење новинара Србије и Независно друштво новинара Војводине упозорили су да лист Српски телеграф серијом прилога позива на линч ЛГБТ популације уз кршење свих професионалних и етичких стандарда и позвали надлежне да реагују.

Та новинарска удружења сматрају да би Министарство културе и информисања морало да реагује, оштром осудом, али и предузимањем законом предвиђених корака.

"Важно је да и друге институције и независна тела осуде писања овог листа и предузму мере из своје надлежности, без обзира што поједини медији намерно праве скандале ове врсте како би кроз оштру реакцију дела јавности, у болесном окружењу, добијали бесплатан пи-ар", наводи се у саопштењу.

Та сталешка удружења указују и да су они који то раде "притом потпуно свесни какве страшне последице њихово писање може да остави на друштво и угрожене групе и појединце".

НУНС и НДНВ наводе "и да се плаше да су сви, додуше не баш велики, позитивни помаци који су у нормализацији и професионализацији медијске сцене учињени после 2000. данас поништени и да се лествица понижавања новинарства и грађана ове земље све више подиже".

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
37° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару