Боравак Срба ка Крфу јединствен у историји

Пре сто година једна држава напустила је своју територију и преко друге две отишла у трећу, савезничку. Одлука да и Влада и војска и цивили крену пут Албаније и Црне Горе, голгота и крфски период - јединствени су догађаји и у српској историји и у свету, сагласни су историчари. Стогодишњица искрцавања српске војске на Крф у понедељак ће бити обележена свечаном церемонијом на јонским острвима, коју ће РТС директно преносити.

Нико не зна шта су муке тешке, док не пређе Албанију пешке. Пре сто година, најиздржљивији српски војници савладали су муке и искрцали се на Крф, где су се опорављали и спремали да поврате део своје окупиране територије.

Историчари су сагласни: албанска голгота и период на Крфу, јединствени су у историји и најзначајнији догађаји за Србију током Првог светског рата.

Историчар Станислав Сретеновић каже да је у тренутку када су српске трупе са Владом и краљем дошле на албанску обалу после тешке албанске голготе, оне су биле једини симбол присуства Срба у међународној заједници и политици.

Албанску голготу и искрцавање српске војске на Крф, путем штампе пажљиво је пратио и свет - поготово земље савезнице.

"То је време великих сукоба француских и немачких армија код Вердена када је требало подићи морал тих савезничких армија, посебно француске, и када је српски случај служио као врста стимуланса да се издржи на фронту", рекао је Сретеновић.

Као и догађај, и страдање је било без преседана. Погинуло је више од 77.000 војника и 140.000 цивила. Због глади, тифуса, страдања у логорима - неке су процене да је број умрлих и до милион.

Било је потребно време да Србија изађе из демографског минуса. Али, сматра историчар Чедомир Антић, догодила се велика промена у структури популације - која је писала даљу историју.

"Тај пут се може поредити са Кинеским великим маршем, са северним маршем у Руској револуцији, али страшније је јер је било много цивила", каже Антић.

Према његовим речима, српски народ је успео да се обнови после тога, увек се после неког времена обнови, али толико страдање није забележено.

"Као и у свим великим ратовима, роде се нови људи, али најбољи страдају у рату - и то је најтежа последица свега", сматра Антић.

Један век од искрцавања ће у понедељак бити обележен церемонијом на Крфу, којој ће присуствовати и председник Србије.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару