Шверцери кокаина са Балкана усмерени на Западну Европу

Кријумчарење дроге најзаступљенији је облик организованог криминала у Србији. Процене МУП-а Србије показују да организоване криминалне групе са Балкана само од продаје кокаина у Западној Европи зараде и до 100 милиона евра годишње. Због високе цене кокаина, у Србију се та дрога кријумчари у мањим количинама, а криминалци са ових простора своје деловање усмеравају ка иностранству.

Инспектор службе за борбу против организованог криминала каже да мање количине које се прокријумчаре путем тих већих количина заврше на територији Србије.

"Ту углавном сада преовлађују луке које иду из Црне Горе, Грчке и онда сада активне су и луке у црноморском региону", каже он.

Једна криминална група са ових простора годишње може да прокријумчари кокаина од тоне па навише, каже инспектор службе за борбу против организованог криминала.

"То све зависи од реалне потребе тржишта, од њихових тренутних финансијских могућности", каже он.

Тај кокаин најчешће завршава на територији западне Европе, каже инспектор и објашњава да је то тржиште које је најинтересантније пре свега због тога што кокаин тамо достиже највећу продајну цену,

Када је Србија у питању, у вези са кријумчарењем кокаина, највећа претња је прање новца, односно убацивање тог новца у легалне токове.

"Евентуално може се користити за неке ствари које би се већ огледале у неком виду корупције. Не постоји тренутно ниједна организована криминална група која би могла да угрози државни поредак, односно безбедност саме државе Србије", каже он.

Што се тиче набавке кокаина, постоје одређене криминалне групе и одређене земље где се то ради.

"То су Боливија, Перу и Колумбија, наравно. Опет у зависности од контаката који се тамо остварују. Цена која је актуелна јесте од пет до шест хиљада долара за килограм кокаина, а крајњим корисницима на територији Србије се она креће од 40 до 50 хиљада. На западу у Холандији и другим земљама западне Европе она достиже и чак до 80 хиљада евра по килограму", каже инспектор.

Зараде од илегалног промета кокаина се изражавају у милионима евра, а у претходним годинама та зарада износила је и до 100 милиона евра годишње, наводи он.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару