Редовном контролом против дијабетеса

Међу маратонцима и полумаратонцима били су и они који имају дијабетес. Шећерну болест има око 420 милиона људи, а у Србији 470.000. Међутим, претпоставља се да је тај број већи од 700.000 јер је много оних који не знају да су болесни. Ако се држи под контролом, са дијабетесом може и маратон да се трчи али, ако се запусти, компликације су многобројне, а многе и опасне по живот.

Љиљани Вучковић (33) из Београда дијабетес је откривен у петој години. Често мокрење, константна жеђ, и то што се повукла у себе, били су аларми за родитеље. Шта јој је урадио дијабетес, на први поглед не видите. Не види ни Љиљана Вучковић, јер је због шећерне болести изгубила вид.

"Активно сам се бавила и спортом, уписала сам вишу школу за васпитаче и у једном тренутку се догодило нешто мени непознато, велика количина притиска под физичким напором и приметила сам замућење вида", каже Љиљана.

Годинама је ишла на ласер, оперисала је катаракту, а тренутно има и силикон у десном оку. Све то није помогло.

"Сада немам ништа, не крећем се самостално", додаје Љиљана.

Стручњаци упозоравају да је дијабетес шести узрок слепила у свету и да је због шећерне болести чак пет милиона људи изгубило вид.

У Србији, због дијабетеса, око 500.000 људи има промене у очима и тешкоће са видом. Због тога офталмолози позивају државу да организују редовне скрининге ради ранога откривања промена.

"У свету се то лако ради, тако што се код дијабетичара типа два једном годишње, а код дијабетичара типа један два пута годишње снима очно дно, промене. Они се после тога регрутују за ласер или ињекције, али под условом да контролишу основну болест дијабетес и притисак", каже офталмолог Зоран Томић.

Бојана Марковић из Удружења оболелих од дијабетеса "Плави круг" каже да годишње треба ићи код нефролога, офталмолога, јер до промена долази услед великих осцилација и ниског и високог шећера. Додаје да мора да се има увид да не би долазило до компликација.

Као и код већине болести, одговорност у борби против дијабетеса је и на пацијенту и на лекарима. Правилна исхрана, кретање, остављање пушења, редовна самоконтрола, контрола, али и терапија и лечење, јер шећер може да угрози и бубреге, срце, крвне судове, ноге.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару