Вујовић: Неопходна реформа образовања

Министар финансија Душан Вујовић поручио је у Вашингтону, на округлом столу посвећеном образовању, да је реформа тог сектора кључни услов да се и друге ствари покрену, па је зато од изузетног значаја и подизање свести о томе.

Навео је да транзиција није само прелазак из нетржишне ка тржишној економији, већ да она подразумева и трансформацију у свим областима - ка другачијем друштву.

Вујовић је оценио да су реформе у том сектору неопходне, као и да би цена њихових одлагања била превисока.

Говорећи о проблемима у образовном систему Србије, министар је навео да би код нас требало решавати и неодрживу ситуацију према којој у појединим деловима земље има превише или, с друге стране, премало ђака.

"Негде имамо школе са 40 ђака у учионици, а у неким местима имамо једва неколико ђака по учионици. Такви системи нису одрживи јер је или превише или премало ђака", рекао је Вујовић на Округлом столу у централи Светске банке на тему образовања, који је окупио његових 35 колега министара финансија из различитих земаља.

Српски министар је додао да код нас мора боље да се избалансира учешће приватног и јавног сектора у образовном систему, јер је тренутно превише притиска на јавном буџету, а недовољно на приватним изворима.

Вујовић се осврнуо и на програм раног развоја деце, који подржавају Новак Ђоковић и његова фондација, као и председник Светксе банке Џим Јонг Ким и навео да је чиљ тог програма подизање когнитивних, језичких и социјалноемоционалних способности деце у раном узрасту.

Овом састанку на високом нивоу присуствовали су и челници развојних банака и међународних финансијских институција, а циљ окупљања је да се унапреде домаће и међународне опције за финансирање и укључе нови, иновативни начини финансирања у овом сектору, неопходни за сигурније образовање за нове генерације.

Закључци са овог састанка обезбедиће велики импут за извештај Међународне комисије за финансирање глобалних прилика за образовање и креирање сета политика у овој области које ће бити представљене у септембру 2016. на генералној скупштини Уједињених нација.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару