Ново правило: Ментор не може бити у комисији при одбрани доктората

Универзитет у Београду ове године требало би да упише око 14.800 бруцоша и 9.500 студената прве године мастер студија. Усвојен је нови Правилник о докторским студијама на Универзитету у Београду, за чију изаду је било потребно три године. Једна од новина је да, осим ако за то не добије одобрење Сената, ментор не може бити у комисији при одбрани докторске дисертације.

Број студената је готово идентичан прошлогодишњем. Око 9.500 бруцоша, уколико Влада усвоји, требало би да се школује о трошку државе на највећем и најстаријем универзитету у земљи.

"Ми ћемо до краја априла, највероватније 30. априла, расписати конкурс да бисмо испоштовали закон, а онда ћемо радити корекције у зависности од одлуке Владе", истиче проректор Универзитета у Београду Нада Ковачевић

Декан Хемијског факултета Универзитета у Београду Иван Гржетић указује да бројке показују да су капацитети у оквиру Беогадског универзитета остали ограничени и ограничени и да се не могу значајно проширивати.

О предлогу нових, виших цена школарина, ресорно министарство се до сада није изјаснило.

"На студентским парламентима факултета је да са својом управом, односно са члановима Савета факултета усагласе цене. Та повећања нису велика, али ћемо се трудити да до њих не дође", каже потпредседник Студентског парламента УБ Боријан Соковић.

Они који буду уписали докторске студије, а планирано је око 1.900 кандидата, студираће по новим правилима. Управо усвојени Правилник о докторским студијама изједначава услове израде дисертација на свим факултетима. Строжи су и услови за избор чланова комисије.

"Диже се ниво квалитета саме комисије. И оно што је кључно у већини случајева, уколико то неки од факултета не одреди посебно својим прописима, ментор се изузима из чланства комисије за оцену докторске дисертације", истиче ректор Универзитета у Београду Владимир Бумбаширевић.

Проректор Универзитета у Београду Иванка Поповић указује да је кључна улога ментора и комисије која на основу свих показатеља утврђује да ли је рад оригинално научно дело или не, па на основу тога, рад даље упућује на одбрану или корекције.

Ментор у исто време може да води највише пет кандидата, а кандидат мора бити први аутор најмање три рада у одговарајућим часописима.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару