Почиње пријава за нови циклус научноистраживачких пројеката

Први пут на конкурсу за научноистраживачке пројекте могу се предлагати пројекти који се односе на основна усмерена истраживања у друштвеним и хуманистичким наукама.

Почиње пријављивање за конкурс за нови циклус научноистраживачких пројеката који ће трајати 30 дана, а први пут се могу предлагати пројекти који се односе на основна усмерена истраживања у друштвеним и хуманистичким наукама, речено је у Влади Србије.

"Предлози пројеката се дају у области техничко-технолошких наука, биотехничких наука, природних наука (математике и медицине). Први пут ове године имамо један сет пројеката које очекујемо да истраживачи предложе, а који се односе на основна усмерена истраживања у друштвеним и хуманистичким наукама, који ће да обухвате истраживања у вези са нашим придруживањем ЕУ и нашом историјском прошлошћу", рекла је државна секретарка у Министарству просвете задужена за науку Вера Дондур.

На конференцији за новинаре рекла је да се конкурс расписује периодично за различите области науке и намењен је читавој научној заједници у Србији – универзитетима, институтима и иновационим организацијама.

Према њеним речима, истраживања по пројектима који су прошли на конкурсу требало би да почну у јулу.

Рекла је да се на потпуно транспарентан начин праве документа на основу којих се предлажу истраживачки пројекти и подсетила да је усвојена Стратегија "Истраживање за иновације" о развоју науке у Србији до 2020. године

"Први пут ове године имамо ситуацију да је заокружен циклус у коме су регистроване све истаживачке организације и све научне организације и сви истраживачи који раде у тим организацијама", навела је Вера Дондур.

Оценила је да Србија као мала земља има "добру науку" и живу "научну заједницу" и навела да регистар истраживача у Србији броји више 15.000 људи, као и да је у протеклом периоду ресорно министарство финансирало 11.600 истраживача.

Пројекте оцењују два међународна рецензента 

Дондур је објаснила да ће по окончању конкурса, уследити рецензија пројеката. Вера Дондур је навела да ће критеријуми бити "мало строжи" у однос на претходни циклус, јер је потребно да наука у Србији напредује.

"Пројекте ће оцењивати два међународна рецезента, када су у питању техничко-технолошке науке, биотехничке науке и природне наука, а један домаћи и инострани рецезент ће оцењивати друштвене и хуманистичке науке. После оцењивања, за случај да рецензије нису у сагласности, домаћи тим експерата ће оцењивати пројекат", навела је Дондур.

Рекла је да ће након објављивања прелиминарне листе руководиоци пројекта моћи да уложе приговор, а потом ће бити објављена финална листа за финансирање до 2020. године.

"Рад људи у науци се стимулише тиме што се награђују бољи истраживачи по категоријама истраживања, по резултатима које истраживачи постижу. Тако да ће и у овом припремном периоду бити оцењен истраживачки резултати сваког појединачног истраживача за период од претходних пет година. На основу тога ће истраживачи стартовати нови пројектни циклус са различитим платама, чак и онда ако имају исто научно или наставно звање", навела је Вера Дондур.

Рекла је да се очекује да нови пројектни циклус да подстицај истраживачима да своје теме усмере ка сарадњи са привредом.

"Буџет министарства који има области основних истраживања и истраживања технолошког развоја је за ову годину 11 милијарди 200 милиона и он ће се односити на материјалне и режијске трошкове истраживања, и рад истраживача. За године које следе сваке године се Законом о буджету предвиђају издвајања за науку и она ће зависити од тога каве су позиције наше земље у финансијском погледу", казала је Вера Дондур.

Конференцији за новинаре присуствовао је и министар просвете, науке и технолошког развоја Срђан Вербић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару