И геронтодомаћицама потребна лиценца

Помоћ у кући најраспрострањенија је услуга социјалне заштите у Србији - од 145 локалних самоуправа, има је њих 122. Ипак, геронтодомаћица нема довољно. Потребе су много веће, па многи остају без те услуге.

Само у Београду, на геронтодомаћицу тренутно чека 580 старих и болестних. Као и све остале услуге социјалне заштите и они који помажу у кући, мораће да добију лиценцу за рад. Рок за предају докумената истиче у мају.

Осамдесетосмогодишњој Милојки Глигоровић, већ три године, три пута недељно долази геронтодомаћица. Иако је била на листи приоритета, од предаје захтева ЦСР, до првог доласка геронтодомаћице, чекала је скоро пола године.

"Она дође и мени одмах улепша дан. Много боље се осећам када има ко ће да ме обиђе, макар колико може да пружи помоћ, а највише сигурност, а пре нисам имала, па када паднем нема ко да ме нађе", каже Милојка Глигоровић.

Хуман, леп, али тежак и захтеван - тако Весна описује свој посао. Дневно обиђе три корисника, на по два сата. Када се нека од колегеница разболи или оде на годишњи одмор, остале, каже, преузимају бригу о њеним корисницима.

"Самим тим и корисници су ускраћени са временом, јер они сви имају време, ако имамо четири терена - то је сат и 45 минута, а лети имамо и по пет, онда је до сат и 15. Значи, ускраћени смо целих 45 минута", каже Весна Ђурић, геронтодомаћица.

На геронтодомаћицу у Београду чека 580 корисника. Да би се њима изашло у сусрет, потребно је још 150 до 200 геронтодомаћица. Иако је интересовање жена за тај посао велико, због забране запошљавања у јавном сектору, оне не могу да добију сталан посао.

"Постоји могућност да додатно ангажујете геронтодомаћице због повећаног обима посла уколико имате опредељена средства за њих, али оног момента када њен уговор истекне, ми немамо решење шта би радили са корисницима. Ми не смемо да се играмо с тим", наводи Марија Марков из Геронтолошког центар Београд.

Потражња је велика, а понуда недовољна, што отвара простор приватном сектору. Колико је приватних сервиса геронтодомаћица, или оних које самостално раде, нема података.

"Свакако да постоји могућност да и приватни сервиси и агенције пружају услугу помоћ у кући, али у сваком случају они морају да испуњавају све услове и стандрде коју испуњавају сви други пружаоци услуге и да добију лиценцу за рад. Постоје наравно могућности за велике злоупотребе од тога да могу да буду неко ко ће угрозити безбедност и здравље самог корисника, до тога да их рецимо наводе на склапање уговора о доживотном издржавању", упозорава Биљана Зекавица, начелница социјалне инспекције Министарства за рад, борачка и социјлана питања.

Због безбедности корисника али и да би се спречио рад на црно, из министарства апелују да се корисници распитају у министарству или локалној самоуправи да ли пружалац услуге помоћи у кући, има дозволу за рад.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару