Селаковић: Наше установе опремљеније и хуманије

Министар правде Никола Селаковић и министар омладине и спорта Вања Удовичић посетили су Васпитно-поправни дом за малолетнике у Крушевцу, који је у последње две године највећим делом реновиран.

Селаковић је након обиласка Васпитно-поправног дома у Крушевцу, похвалио напоре директора Управе и директора за изведене радове.

"Остало је да се среди још око 20 одсто дома, а то ће бити урађено у току ове и наредне године, навео је он.

Министар је истакао да ће кроз доношење новог закона о малолетним учиниоцима кривичних дела бити посвећено још више пажње како превенцији, тако и санкционисању малолетних лица која у раним годинама свог живота се одају криминалу, док ће Васпитно-поправни дом јачати као установу.

Он је казао да су, насупрот мерама штедње и рационализације и мањег буџета последњих година, наше установе опремљеније и све хуманије, те да пружају много боље услове за ресоцијализацију и корекцију лицима која у њима бораве.

"Васпитно-поправни дом је један од најбољих примера одличне сарадње између локалне смаоурпаве - Града Крушевца и Министарства правде", рекао је Селаковић и напоменуо да је доста тога учињено за време Братислава Гашића док је био градоначелник Крушевца, тако и за време нове градске управе.

Удовичић је похвалио учињено на обнови дома и колегу из владе Селаковића, јер је како је навео, променом политике, организације и одговорним понашањем "схватио да без обзира какав је починилац неко неког дела, он има право на норамалан разитак и опоравак".

"Када прођете све ове објекте, можете да кажете да је право сваког човека да има адекватне услове за живот и мислим да смо успели да видимо услове који ће се сигурно променити а то су услови који не доликују ниједном грађнину Србије, ни једном малолетном лицу или детету и ником не бих пожелело да борави у оваквим условима", навео је Удовичић.

Према речима Удовичића, веома је важно развијање спортске инфраструктуре у оваквим инситуцијама.

Крушевачки Васпитно-поправни дом има изузетни друштвени значај, место и улогу у сузбијању малолетницке деликвенције, јер се у њему извржава једна од најтежих васпитних мера - упућивање у дом, коју изриче надлежни суд и то према малолетним и пунолетним учиниоцима кривичних дела оба пола.

Старосна граница је од 14 до 23 године, а мера која се изриче не моžе трајати мање од шест месеци нити дуžе од цетири године о чему Суд накнадно одлучује.

Основни задатак ове установе је рад са младим људима посрнулим у свом развоју са тежиштем на њиховом преваспитању и реинтеграцији у друштвену средину.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару