Обележено 17 година од убиства Славка Ћурувије

Полагањем венаца и паљењем свећа у Светогорској улици 35, код спомен-плоче, обележено је 17 година од убиства новинара Славка Ћурувије. Венце су положили чланови породице, пријатељи и колеге представници УНС-а и НУНС-а, министар за информисање и културу Иван Тасовац.

Председник НУНС-а Вукашин Обрадовић рекао је да 17 година траје борба за истином и правдом и да је у току судски процес који би требало да да одговор шта се тачно десило тог 11. априла 1999. године у пролазу у Светогорској улици, када је убијен Ћурувија.

"Нисам задовољан брзином процеса и пажњом јавности", рекао је Обрадовић новинарима и додао да судски поступак мора дати одговор осим тога ко је повукао ороз и ко је налогодавац убиства, јер, како каже, правда без истине не вреди много.

Председница УНС-а Љиља Смајловић каже има лични дуг према Славку Ћурувији јер је могла у његовим новинама Европљанин да пише оно што мисли и оно у шта верује, али му и српско новинарство дугује много.

Министар за информисање и културу Иван Тасовац каже да је интерес Министарства и Владе Србије да убиство Ћурувије добије свој судски епилог и да починиоци буду кажњени, али да се расветли и политичка позадина тог злочина.

"Тек у мандату ове владе, јуна прошле године, почело је суђење оптуженима за убиство Ћурувије", рекао је Тасовац и додао да је безбедност новинара један од приоритета Владе Србије и да је важно да се и други случајеви страдања новинара доведу до судских процеса.

Тасовац каже да је Европска комисија похвалила Србију због рада Комисије за истраживање убистава новинара, као и да ће заштита новинара бити једно од важних питања у приступним преговорима Србије са ЕУ у оквиру поглавља 23.

Председник Комисије за испитивање убистава новинара Веран Матић каже да је задовољан како се одвија судски процес, али да није задовољан динамиком и да ће се настојати да се издејствује више рочишта у току месеца.

Супруга убијеног Ћурувије каже да не може да оцењује судски поступак, али да је јасно да се сада открива цео манипулативни свет, цео свет парадржавних институција и оно што је систем тоталитарне државе.

"То је оно што се мора за будућност демонтирати. Да новинари имају сигурност и да ми као грађани имамо право на јавност. Без јавности нема демократије", рекла је Бранка Прпа.

Славко Ћурувија убијен је 11. априла 1999. године у пролазу у Светогорској улици у Београду.  

За убиство Славка Ћурувије оптужени су бивши начелник ресора Државне безбедности Радомир Марковић, шеф београдског центра Државне безбедности Милан Радоњић, припадник тог центра Ратко Ромић, док је Милан Курак, који се терети да је непосредни извршилац, у бекству.

Скупу су присуствовали и повереник за информације Родољуб Шабић, омбудсман Саша Јанковић, затим Борка Павићевић, Гордана Суша, Ђорђе Влајић, Надежда Гаће.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару