Фондација забринута да ли ће суђење довести до налогодаваца убиства Ћурувије

Поводом 17. годишњице убиства Славка Ћурувије, фондација "Славко Ћурувија" саопштила је да је забринута да ли ће суђење које је у току пружити одговор на питање ко су извршиоци, али и ко су наручиоци убиства главног уредника и власника "Дневног телеграфа".

Фондација "Славко Ћурувија" додала је да пажљиво прати суђење за убиство Славка Ћурувије, као и све случајеве угрожавања безбедности новинара у Србији, а позвала је јавност да се у томе прикључи и да одлучније и масовније стане у одбрану новинара и медија, кад год и где год њихова слобода и безбедност буду угрожене.

"Таквих новинара је све мање јер су притисци на њих све снажнији и све успешнији. Ако се догоди да слободна реч у Србији нестане, нестаће и шанса да Србија икада постане пристојно место за живот", наводи се у саопштењу.

Фондација је навела да не зна да ли ће 'јавна тајна' да је Славко Ћурувија пао као једна од последњих жртава монструозног режима Слободана Милошевића најзад добити облик непорециве судске истине, али да има право и обавезу да захтева откривање сваког, па и најмањег комадића мозаика тог злочина и правичне казне за оне који су га осмислили и спровели.

Такав захтев представља колективни дуг према човеку који је свој живот уградио у темеље слободног новинарства у Србији, али и према свим храбрим новинарима који данас ризикују своје животе настојећи да грађане информишу о покушајима да се нихове слободе угрозе, а друштво опљачка, за корист мале групе бескрупулозних моћника, оцењено је у саопштењу.

Ћурувија је убијен током НАТО бомбардовања, на Ускрс, 11. априла 1999. године, испред зграде у којој је живео у Светогорској улици у Београду.

Суђење за убиство Славка Ћурувије почело је 1. јуна 2015. године. За његово убиство оптужени су начелник ресора Државне безбедности Радомир Марковић, начелник београдскг центра ДБ-а Милан Радоњић, главни обавештајни инспектор у Другој управи ресора Ратко Ромић и припадник резервног састава тог ресора Мирослав Курак.

Ромић и Радоњић ухапшени су 13. јануара 2014. и од тада су у притвору, Марковић издржава казну од 40 година затвора, а Курак је у бекству.

По оптужници, Ћурувију је убио Мирослав Курак, а саучесник му је био Ратко Ромић, који је дршком пиштоља ударио његову супругу Бранку Прпу у главу.

Како се наводи у оптужници, Ћурувија је убијен због "јавног иступања у земљи и иностранству и критике носилаца политичке власти, могућности да утиче на јавно мњење и деловање опозиционих друштвених снага, ради очувања постојеће власти".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару