Санира се штета од поплава у чачанском крају

Прошло је тачно месец дана од поплава у којима су уништени засади на 6.000 хектара, углавном ариљских малињака, поплављено је 750 објеката. Лучани су најтеже погођени, у том месту је још на снази ванредна ситуација.

Обрађено је више од половине решења за доделу помоћи поплављенима која се потом шаљу у Канцеларију за управљање јавним улагањима на верификацију, рекли су нам у општинској управи.

Очекује се исплата помоћи ове недеље. Стизала је помоћ грађанима од невладиних организација и појединаца у новцу и роби. Ипак највише су се сами мештани организовали и помагали једни другима како би санирали најхитније. Две породице су исељене због клизишта а једна због поплава и за њих је обезбеђен привремен смештај.

Највише штете има у селу Дљин и тамо се вода најдуже задржала.

Зорки Томић су рођаци и комшије помогли да очисти и среди двориште и кућу. Ниво воде је каже био виши за пола метра него током поплава 2014. године. Штете има и у кући и на имању.

"Од беле технике пар ствари је страдало али нама је доста дрва однето, салаш пун кукуруза је био. Имамо обећања за помоћ то већ креће, решења су рађена у општини и то су исто донете одлуке а сад кад ће кренути са исплатом, верујем да ће брзо јер имамо обећања", каже Зорка Томић.

У лучанској општини 101 домаћинство је претпело штете од поплава. Иако су на кућама у Дљину видљиви трагови воде, живот се донекле вратио у нормалу. Мештани су сами поправили пластенике, очишћена су дворишта и окућнице. Како наводе у општинској управи, државна помоћ поплављенима ће ускоро стићи.

"Сва решења која су враћена, то је њих 15, у петак ће бити дата на исплату", каже председница Општине Лучани Весна Стамболић.

Како би се проблем изливања реке Бјелице трајније решио недавно је општинско веће усвојило одлуку о хитним радовима на изградњи заштитне линије у насељеном месту Лучани.

"Сутра за 12.30 је заказан састанак са представницима Србијаводе, са привредницима, са локалном самоуправом, кренуће се у почетне радове, које називамо, и тако их зову пројектанти, хитном санацијом десне обале реке Бјелице", каже Весна Стамболић.

Иако је од поплаве прошло месец дана у делу Дљинског поља вода се још није повукла . Мештану кажу, стрепе од сваке кише.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
38° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару