Седамнаест година од убиства Славка Ћурувије

Власник и уредник листа "Дневни Телеграф" Славко Ћурувија убијен је пре 17 година у Светогорској улици у Београду. У међувремену у Специјалном суду траје суђење за убиство Ћурувије, а оптужени су четворица припадника Државне безбедоности. Породица, пријатељи и колеге чекају име налогодавца.

На Ускрс 1999. године испред зграде у којој је становао са 17 метака с леђа убијен је Славко Ћурувија оснивач и власник Дневног телеграфа и недељника Европљанин.

Ћурувија је убијен је током НАТО бомбардовања, пет дана након што је у тадашњем дневном листу Политика експрес оптужен за "прижељкивање бомби" и "издају", а текст прочитан у другом Дневнику РТС-а. 

Истрага је касније утврдила да су га тада пратили припадници Државне безбедости, пошто је отворен досије Ћуран где је све бележено. Пратња је уочи самог убиства повучена.

Са Ћурувијом је у време убиства била његова невенчана супруга, историчарка Бранка Прпа, која је том приликом задобила лаке телесне повреде пошто су је нападачи онесвестили ударцем у главу.

У време убиства Ћурувије на власти у Србији је била коалиција СПС-ЈУЛ-СРС.

Тек пре две године први пут су саопштена имена осумњичених за његово убиство, а као важан сведок означен је Милорад Улемек Легија, осуђен на 40 година за убиство премијера Србије Зорана Ђинђића. Пре годину дана почело је и суђење бившем начланику ДБ-а Радомиру Марковићу и тројици припадника службе Милану Радоњићу, Ратку Ромићу и Мирославу Кураку који је и даље у бекству.

Оптужени негирају крвиицу, тужилаштво и даље не зна одговор на питање ко је наредио злочин. У оптужници се ипак говори о мотиву. Наводи се да је Ћурувија убијен из ниских побуда по налогу непознатих особа из највиших структура власти и то у циљу очувања политичке власти и моћи и органичења слободе медија.

"Славко Ћурувија је убијен због његовог јавног иступања у земљи и иностранству и критике носилаца политичке власти, могућности да утиче на јавно мњење и деловање опозициних друштвених снага и политичких субјеката и ради очувања постојећих структура власти", наведено је у оптужници.

Ко су људи из тадашњих структура власти којима је сметало иступање Славка Ћурувије и који су хтели да сачувају власт још није познато, а тај одговор траже продоциа, пријатељи и колеге. Седамнаесту годину заредом они ће се окупити на месту где је 1999. на Ускрс убијен новинар Славко Ћурувија.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару