Зашто Срби одлазе из Чаглавице?

Највећи прилив Албанаца у Чаглавици, надомак Приштине, почео је 2004. од када је у њој Срба све мање. Мада невољно, Срби са Косова и Метохије принуђени су да одлазе због лоше политичко - безбедносне ситуације. Ипак, они који још тамо опстају тврде да даљи одлазак Срба из Покрајине може да заустави додатна подршка државе и могућност запослења.

Натпис "кућа на продају", у Чаглавици није реткост. Албанци редовно посећују и оне Србе који нису истакли поруку да продају имање.

"Не прође ни месец дана, долазе да питају за двориште, за кућу, за све", каже Момчило Марковић.

Нова насеља ничу на њивама. У Чаглавици се настањују и граде насеља Албанци који раније нису ту живели. Све је више и вила.

"Ту је направио кућу и сад живи брат од Хашима Тачија, а мало иза нас тамо имамо и генерала Агима Чекуа", каже Небојша Марковић. 

Процењује се да је у последњих неколико година, само у атару Чаглавице, продато више од 300 хектара плодних ораница.

"Од стране Албанаца нема шта да очекујемо, они су узурпатори, све што виде слободно говоре да је то њихово - некада је било ваше то је сада наше", каже Властимир Китић.

Ни у суседном Лапљем Селу, које има двоструко више становника, није безбедно. И тамо се Албанци непрестано распитују код Срба да ли продају некретнине.

"Имамо нове комшије то су Албанци, имамо Турака доста у селу. Једно етнички чисто српско село које је то било до 1999. године сад је претворено у село које је да кажем мешовите природе", каже Небојша Николић из Лапљег села.

Изградња цркве која је почела пре две године даје наду да ће они који су још ту и остати у Чаглавици.

"У последње време доста је присутно да Албанци покушавају разним фалсификовањем докумената и преправком катастарских папира да дођу до одређене имовине", каже јереј Дарко Маринковић из парохије Приштина.

На који начин зауставити даљу продају српских имања ако су за исељавање главни разлози правна и физичка несигурност?

"Оно што је приоритет свих приоритета јесте егзистенција ових људи, пре свега запошљавање, обезбеђивање стамбеног простора за живот. И оно што је нажалост увек некако у првом плану јесте нека наша сујета, неко наше нејединство, односно другачије гледање, што има после за озбиљне последице на оне који су најслабији, односно на наше грађане", каже Слободан Петровић, потпредседник косовске скупштине.

Млади већ годинама немају перспективу, мада већина њих жели да остане. Многи и са дипломом факултета, кажу да је за њих, у косовском друштву, запослење - немогућа мисија.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару