Лакше до пласирања производа у задругама

Међу малобројним земљорадничким задругама које су опстале на територији Златиборског округа је и прва женска задруга "Здравчица" основана пре десетак година. После почетних тешкоћа, "Здравчица" данас окупља 20 задругарки које се баве узгојем воћа и поврћа у ужичким селима.

До култивисаних шумских јагода засађених на 10 ари Гордана Перишић стигла је после стечајног поступка у једној задрузи и оснивања друге, задруге "Здравчица", која јој је као кооперанту обезбедила бесповратан кредит, 2.000 садница, пратећу опрему, стручну помоћ и загарантован откуп рода по тржишној цени.

"Та помоћ од задруге ми је јако битна да почнем с тим а и касније због пласирања производа, наплате и осталог. Очекујем да се исплати овај улог који смо овде дали", каже Гордана.

Средства у оквиру пројекта "Засад за будућност", у износу од око милион динара, добило је још осам задругарки које су основале нове, прошириле постојеће засаде и пластеничку производњу из које до ужичке пијаце стиже неколико стотина тона воћа и поврћа.

"Све већи је проблем продаје производа. Све више је накупаца, обарају цену, ми губимо време на пијаци и онда нам је боље да продајемо организовано. Зато смо се учланили у задругу – због организоване производње", објашњава Драгица Димитријевић из села Луново.

Сретен Димитријевић из истог села поручује да без удруживања и задруге нема посла. "Да би деца продала робу, да би цело село продало шта год има и да не би чекали накупце", додаје Сретен.

Упркос почетним тешкоћама, удруживање, заједнички наступ и сигуран пласман, кооперанте "Здравчице" већ сада воде ка крајњем циљу – стварању препознатљивог бренда традиционалних производа.

"Све наше производе који буду вишкови, које нећемо успети да продамо у свежем стању, циљ нам је да прерадимо и да такве производе понудимо на тржишту као готове производе", истиче директорка Земљорадничке задруге "Здравчица" Рада Јоксимовић.

Уз нове пројекте и кооперанте, изнајмљен погон и опрему за производњу, у "Здравчици" очекују успех у настојању да рад жена на селу учине видљивим и економски исплативим.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару