Такмичарска главобоља због математике

После жалби на тешке задатке на такмичењу из биологије, родитељи и наставници буне се и због организације надметања за основце из математике. Главна замерка је што се деца из Математичке гимназије и специјалних математичких одељења такмиче са ученицима редовне наставе.

После бојкота теста на такмичењу из билогије, примендбе и на задатке из математике. Главне замерке - тешки су и нису прилагођени узрасту.

Директор Математичке гимназије Срђан Огњановић каже да се не би сложио са том проценом да су ти задаци тежи, већ да су врло добро процењени.

"Комисија која саставља тестове ради већ деценијамa уз неке измене, ако неко оде у пензију па дође неко млађи. Задаци су слични из године у годину, тачно се најави из којих области долазе", каже Огњановић.

Поједини наставници и родитељи се жале и да су деца која похађају седми и осми разред у школама за талентете у повлашћeном положају у односу на осталу.  

"Ми не можемо на редовним часовима и уз додатни рад ни приближно да урадимо то што раде деца у специјалним школама на редовним часовима, да не говорим да ми у учионици у разреду имамо 25 ђака, где има и оних са посебним потребама", каже Данило Боровница, наставник математике у кикиндској ОШ "Свети Сава".

Према његовим речима, једно решење је да се у сваком већем граду организује специјално одељење од двадесет ђака који ће радити по специјалном програму у седмом и осмом разреду или да се ти ученици посебно такмиче.

Из Друштва математичара Србије најављују унапређење пропозиције такмичења. Није лако, кажу, одмерити тежину. Оно што је важно је да су задаци исти за све.

"Бирају се отприлике задаци тако да два буду из школског програма, да један буде средњег нивоа и два да су повишеног нивоа. На тај начин се обезбеђује да се ученици издиференцирају", каже Војислав Андрић, председник Друштва математичара Србије.

Од ове школске године новина је и да на малој матури ученици неће добијати додатне бодове за успех на такмичењима.

"Нема никаквих материјалних сатисфакција. Ми се питамо шта је сатисфакција те деце онда и тих наствника да се такмиче и да улажу додатни труд", каже наставник Боровница.

У Министарству просвете тврде да мала матура не сме да буде мотивација за такмичења, као и да ову област треба боље уредити. 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару