Стратегијом до бољег положаја Рома

Заштитник грађана честитао је грађанима ромске националности Светски дан Рома, 8. април, оцењујући да су упркос постигнутим резултатима Роми и даље најрањивија група, али да Стратегија за социјално укључивање може допринети да се њихов положај побољша.

Јанковић је истакао да нова Стратегија за социјално укључивање Рома и Ромкиња, која ће до 2025. године бити основ предузимања мера и активности, значајно може допринети даљем унапређењу стања и њиховог социјално - економског положаја.

Заштитник грађана указује на обавезу надлежних државних органа да се, као показатељ искреног опредељења државе да примењује ефикасне мере, што пре донесе пратећи Акциони план који ће конкретизовати и операционализовати спровођење Стратегије.

Доношењем подзаконског акта, на иницијативу Заштитника грађана, који системски уређује примену афирмативне мере за упис ученика ромске националности у средње школе, значајно доприноси успостављању транспарентне и унапред познате процедуре и даље подршке ромским ученицима.

Савет за родну равноправност Заштитника грађана посебно упозорава на тежак положај Ромкиња, чији просечан животни век је чак 25 година мањи од просека у Србији. Истовремено, најмање једна трећина Ромкиња старости од 15 до 19 година је имала један порођај.

Због тога ће Заштитник грађана наставити да инсистира на доследном спровођењу и заштити индивидуалних и колективних права Рома, као и на ширењу културе људских и мањинских права, наводи се у саопштењу.

Пауновић: Стратегија усклађена са међународним стандардима

Према речима директорке Канцеларије за људска и мањинска права Сузане Пауновић Стратегија је усклађена са јавним политикама, економским приликама и трендовима, али и међународним стандардима и стандардима ЕУ у тој области.

Пауновићева наводи да је Стратегија заснована на принципима инклузивности, децентрализације, рационализације, економичности и ефикасности, као и афирмативним мерама усмереним на веће укључивање Рома и Ромкиња.

"У претходној години интезивно смо радили на обезбеђивању личних докумената, покренуто је 969 поступака за накнадни упис у матичне књиге рођених, утврђивање датума и места рођења и одређивање личног имена", нагласила је Пауновић у изјави за Танјуг.

Спроведене су обуке у области антидискриминације са укупно 2.822 учесника, а пружена је помоћ за упис више од 1.300 деце у предшколске установе.

Према њеним речима, додељене су стипендије за 1.000 ученика, завршена је обука за педагошке асистенте која је омогућила да они добију сертификате за рад, ојачани су капацитети организација цивилног друштва.

''Значајни су и резултати који су постигнути радом мобилних тимова у 20 општина и градова Србије'', рекла је Пауновићева.

Као светски Дан Рома одабран је 8. април, у спомен на датум одржавања првог светског конгреса Рома 1971. године у Лондону.

Датум је званично одабран 1990. године, а обележавање тог дана је установљено како би се указало на тежак положај Рома и како би се подстакле државе у којима живе да обрате посебну пажњу унапређивању њиховог положаја.

Тада је за ромску химну проглашена песма "Ђелем, делем", а установљена је и ромска застава са точком као централним симболом.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару