НУНС: Убица Даде Вујасиновић на слободи и после 22 године

Независно удружење новинара Србије подсетило је да се сутра, 8. априла, навршавају 22 године од још нерасветљеног убиства новинарке Радиславе Даде Вујасиновић, као и да је убица и даље непознат.

Како се наводи у саопштењу НУНС-а, убица је и даље непознат и на слободи, упркос више пута обнављаним истрагама, вештачењима и обећањима надлежних државних органа.

НУНС наводи да неће престати да захтева од полиције, тужилаштва и правосуђа у Србији да коначно разреше овај злочин и Дадиног убицу изведу пред лице правде.

"Од надлежних државних органа захтевамо и да утврде и јавно саопште ко је свих ових година опструирао истрагу, скривао злочинце и дуже од две деценије држао јавност у заблуди да се новинарка убила", саопштио је НУНС.

Радислава Дада Вујасиновић убијена је 8. априла 1994. године у свом стану у Београду. Првобитном истрагом утврђено је да се позната новинарка убила из ловачке пушке, што су њена породица и колеге упорно оспоравали.

После поновљене истраге јануара 2009. године Окружно тужилаштво у Београду поднело је захтев полицији да прикупи доказе о убиству, уважавајући вештачење балистичара Владе Костића који је утврдио да Дада Вујасиновић није могла сама себи да нанесе ране.

Случај смрти Даде Вујасиновић један је од првих који се нашао на онлајн платформи Савета Европе за заштиту новинара и новинарске професије, која је покренута у априлу 2015. године.

"Српске власти нису предузеле све потребне мере како би се расветлиле околности смрти новинарке недељника 'Дуга'", наводи се у овом документу са ознаком првог степена хитности, што је ознака за најтеже повреде безбедности новинара и новинарства.

Министарство правде Србија проследило је крајем септембра 2015. године доказе, у вези са смрћу новинарке Радиславе Вујасиновић, Националном форензичком институту у Хагу за потребе супервештачења.

Дада Вујасиновић је као новинарка магазина Дуга извештавала са ратишта у Хрватској и БиХ, а међу првима у Србији бавила се истраживањем организованог криминала и блискости подземља и политике.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару