Помоћ из Јапана уручена мигрантима у Адашевцима

Избеглицама смештеним у кампу у Адашевцима, код Шида, подељена је летња одећа коју је доделила јапанска компанија "Уникло".

Церемонија примопредаје, коју је организовао Уницеф, присуствовао је јапански амбасадор Ђуићи Такахара.

"Као амбасадор Јапана у Србији поносан сам што је једна јапанска компанија на овај начин пружила помоћ деци на њиховом трновитом путу", рекао је Такахара.

У Адашевцима се тренутно налази мање од 40 миграната, махом жене и деца.

Халима Најф, мајка четири дечака, рекла је за Танјуг да јој је оваква врста помоћи неопходна јер нема више имовине са којом је кренула из Сирије, а остала је и без новца за даље путовање.

Шеф београдске канцеларије УНИЦЕФ-а Мишел Сен-Ло захвалио је влади Јапана која је почетком године одобрила бесповратну помоћ од 4.570.000 америчких долара као одговор на избегличку кризу у Србији.

Средства у износу од 750.000 америчких долара упућена су Уницефу за пружање подршке деци и женама избеглицама: обезбеђивање адекватних просторија прикладних за децу и мајке са бебама и одеће за бебе и децу.

Јапанска компанија "Уникло", глобални партнер Уницефа, донирала је канцеларији у Србији гардеробу. Њу је Уницеф, преко својих партнера, поделио избеглицама и мигрантима који су пролазили кроз Србију.

Како је потврдио и јапански амбасадор, "Уникло" је водећа јапанска компанија у области производње одеће, а "познато је и да српски тенисер Новак Ђоковић побеђује у њиховој одећи".

Стога је Уникло одлучио да подржи децу избеглице и преко Уницефа достави 6.500 комада одеће за бебе, дечаке и девојчице.

Владимир Цуцић, комесар за избеглице Републике Србије је изјавио да су избеглице које се тренутно налазе у прихватном центру у Адашевцима пропустиле последњи воз који је прошао пре четири дана и да је то у великој мери одредило њихову судбину.

"Захвалан сам влади Јапана на правовременом реаговању. Овај центар тренутно има нешто мање од 40 миграната, али је у време највеће кризе кроз овај камп пролазило и по 12.000 људи дневно којима је и тада Јапан пружио помоћ", рекао је Цуцић.

Примопредаји јапанске помоћи присуствовао је и шеф Представништва Високог комесаријата УНХЦР у Србији Ханс Фридрих Шодер, који је изјавио да је број миграната у Србији смањен, али да се драстично продужио њихов боравак овде.

"Примећено је и повећање захтева за азил у Србији. Тренутно број азиланата који бораве у Србији није велики, али њихов правни статус још увек није решен и то је сегмент у којем морамо помоћи Влади Републике Србије", рекао је Шодер.

Јапански амбасадор, представници УНХЦР-а и Уницефа, као и Цуцић, обишли су потом и камп за привремени смештај миграната Принциповац, северно од Шида, како би уручили помоћ за више од 70 деце миграната. 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
38° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару